Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Čína má šiestu obeť H7N9, v Šanghaji pristúpili k likvidácii hydiny

V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných na konzumáciu, nariadili úrady usmrtenie všetkej hydiny na inkriminovanom trhu. Na snímke zamestnanci oblečení v ochranných odevoch vynášajú plastové vrecia z trhoviska po vyradení hydiny na utratenie. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia dnes v Ženeve oznámila, že nič nesvedčí o tom, že málo známy vírus vtáčej chrípky H7N9 sa prenáša aj medzi ľuďmi.

Peking 5. apríla (TASR) - Čína dnes oznámila šieste úmrtie po nakazení človeka málo známym kmeňom vtáčej chrípky H7N9. V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných na konzumáciu, nariadili úrady usmrtenie všetkej hydiny na inkriminovanom trhu.

Nariadenie na masové utratenie hydiny je prvou reakciou čínskej vlády na šíriaci sa vírus H7N9, ktorým sa doteraz nakazilo 14 ľudí, pričom stav viacerých z nich je kritický. Prvé prípady nákazy sa objavili v nedeľu.

Predstavitelia zdravotných úradov sú presvedčení o tom, že chorí sa nakazili vírusom pri priamom kontakte s nakazeným vtáctvom. Podľa nich zatiaľ nie sú dôkazy o tom, že by sa vírus prenášal aj medzi ľuďmi. Napriek tomu však vedci veľmi podrobne skúmajú, či chrípka môže predstavovať ohrozenie pre verejné zdravie alebo dokonca vyvolať pandémiu.

Čínske ministerstvo poľnohospodárstva vo štvrtok potvrdilo, že vírus H7N9 zistili u živých holubov predávaných na trhu v Šanghaji. Zabíjanie vtákov na miestnom trhu Chu-chuaj sa začalo vo štvrtok večer po tom, ako to mesto avizovalo na svojich internetových stránkach.

Čínske štátne médiá dnes odvysielali zábery zamestnancov zdravotných úradov, ako v ochranných kombinézach a maskách na tvári v noci na dnes robili registračné záznamy, pričom stáli nad plastovými vrecami plnými zabitej hydiny. Okolie trhu polícia uzavrela a celú oblasť stráži.

WHO zatiaľ nemá poznaky o prenose vírusu H7N9 medzi ľuďmi

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes v Ženeve oznámila, že nič nesvedčí o tom, že málo známy vírus vtáčej chrípky H7N9 sa prenáša aj medzi ľuďmi. Upozornila však na to, že treba sledovať asi 400 ľudí, ktorí prišli do kontaktu so 14 osobami, u ktorých sa nakazenie vírusom H7N9 potvrdilo.

"Máme 14 prípadov na veľkom území, nemáme žiadne náznaky epidemiologickej spojitosti medzi potvrdenými prípadmi a nemáme žiadne náznaky prenosu vírusu medzi ľuďmi," uviedol dnes v Ženeve hovorca WHO Gregory Hartl.

Viaceré ázijské štáty už prijali preventívne opatrenia. V Hongkongu úrady aktivovali plán príprav na prípadnú chrípkovú epidémiu, ktorá zahŕňa aj veľmi dôslednú kontrolu hydinární, očkovanie a pozastavenie dovozu živej hydiny z pevniny. Letecké spoločnosti začali vyzývať cestujúcich, ktorí cestujú z Hongkongu na pevninu alebo opačným smerom, aby v prípade nevoľnosti kontaktovali letušku alebo letiskový personál.

V súvislosti s vírusom H7N9 Vietnam zakázal dovoz hydiny z Číny.