Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Defibrilátor pribudol už aj na základnej škole v Bratislave

Foto: Falck, n.o.

Druhý ročník projektu ZÁCHRANA SOM JA už pozná svojich víťazov. Jednou zo škôl, kde oddnes pribudol automatický externý defibrilátor (AED), je aj ZŠ Medzilaborecká v Bratislave.

Bratislava 27. novembra (OTS) - Až 351 tried sa prihlásilo do 2. ročníka projektu ZÁCHRANA SOM JA, ktorý vracia tému prvej pomoci do základných škôl. Školské kolektívy prvého stupňa pripravili práce na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. Z nich porota pozostávajúca zo zástupcov Nadácie Allianz a Falck n.o. vybrala finálnych 50 škôl, ktoré vyhrali AED prístroj, zážitkové kurzy prvej pomoci pre prvý stupeň a certifikovaný kurz prvej pomoci pre pedagogický zbor. „Minulý rok sme rozdali až 50 defibrilátorov a tie sa dostali aj do takých obcí či oblastí, kam to má záchranka často ďaleko a o živote rozhodujú minúty. A teraz k nim pribudne ďalších 50,” hodnotí 2. ročník správkyňa Nadácie Allianz Lucia Muthová. Vďaka obom ročníkom projektu pribudlo v Bratislavskom kraji už sedem defibrilátorov.

O tom, že téma prvej pomoci je viac než aktuálna, hovoria aj čísla. „Za prvých 10 mesiacov tohto roka (január - október 2018) sme zaznamenali 8936 úrazov detí. Pre porovnanie, za rovnaké obdobie minulého roka ich bolo 8299. Môžeme teda skonštatovať, že každý deň sa stane v priemere 30 úrazov detí. Najčastejšie detské úrazy sú zlomeniny, vyrazenia zubov, úrazy hlavy či popáleniny,“ dodala Lucia Muthová z Nadácie Allianz.
Foto: Falck, n.o.

Zástupcovia ZŠ Medzilaboreckej 11 v Bratislave prevzali defibrilátor v utorok 27. 11. o 8:30 hod. Potom nasledoval zážitkový kurz prvej pomoci pre 270 žiakov 1. stupňa a simulovaný výjazd sanitky, pri ktorom si žiaci mohli precvičiť, čo sa naučili. Celý pedagogický zbor tiež absolvoval certifikovaný kurz prvej pomoci.

O projekte ZÁCHRANA SOM JA 2
Cieľom projektu je vrátiť tému prvej pomoci na základné školy. Vzdelávať žiakov v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi. Ide o projekt, ktorý je vstupnou bránou k šíreniu osvety v tejto oblasti a návratom k jednoduchým, ale veľmi dôležitým krokom prvej pomoci, ale aj základným morálnym hodnotám – pomáhať je ľudské. Nosným pilierom projektu bola súťaž s tematikou prvej pomoci, záchrany života, prevencie pred úrazmi a bezpečnosti na cestách. Do súťaže sa mohli prihlásiť všetky triedy 1. stupňa ZŠ.

Až 50 škôl vyhralo:
• 50x automatický externý defibrilátor pre školu
• 50x kurz prvej pomoci pre učiteľov
• 50x zážitkový kurz prvej pomoci so záchranármi a sanitkou
• 5 x školský výlet pre vybranú triedu