Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Doplatky za lieky vraj dramaticky vzrastú, ministerstvo to odmieta

Foto: TASR/Milan Kapusta

Asociácie farmaceutických spoločností upozorňujú, že kým poisťovne tak budú platiť menej, doplatky pacienta majú v niektorých prípadoch vzrásť o 600 percent.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Farmaceutické spoločnosti opätovne upozorňujú, že nové prerozdelenie liekov do úhradových skupín prinesie pre pacientov vyššie doplatky za lieky. Tvrdia, že na následné s tým súvisiace rozhodnutia exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika nadviazala aj súčasná šéfka rezortu Zuzana Zvolenská a na pacientov tak od júla s novou kategorizáciu liekov čakajú vyššie doplatky za lieky, čo žiadajú prehodnotiť. Ministerstvo tvrdí, že žiaden katastrofický dopad nebude.

Asociácie farmaceutických spoločností upozorňujú, že kým poisťovne tak budú platiť menej, doplatky pacienta majú v niektorých prípadoch vzrásť o 600 percent, platiť sa bude aj za niektoré lieky, ktoré boli doteraz bez doplatku. Zmeny v úhradách majú byť výsledkom nového prerozdelenia liekov do úhradových skupín, ktoré umožnila vlaňajšia reforma liekovej politiky a následná ministerská vyhláška. Tá rozdelila asi štvrtinu liekov na trhu do úhradových skupín podľa toho, na aké ochorenie sú určené.

"U niektorých liekov, ako napríklad u liekov znižujúcich cholesterol či krvný tlak, pôjde aj o desiatky eur navyše," uviedla Jana Srníková z Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok. "Odhadujeme, že doplatky narastú u desiatok základných liekov na liečbu srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku," doplnil predseda Asociácie generických výrobcov Karol Poloni.

Ministerstvo zdravotníctva je podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej touto "politickou" reakciou prekvapené. Poznamenala, že obe asociácie dobre vedia, že keby ministerka rozhodnutie o pripravovanej kategorizácii nepodpísala, písali by odmietavé stanoviská a hrozili medzinárodnými arbitrážami.

"Je to len informatívny materiál a v štandardnej spoločnosti majú možnosť sa vyjadriť odbornými pripomienkami, ktoré bude ministerstvo prehodnocovať," doplnila. Podotkla, že miesto politických reakcií mohli radšej nadviazať konštruktívny dialóg, na ktorý má slúžiť aj pripravované stretnutie. "V žiadnom prípade sa nová kategorizácia k 1. júlu nedotkne pacientov tak, ako strašia obe spoločnosti," zdôraznila.

Lieky boli do úhradových skupín zaradené podľa toho, na aké ochorenie sú určené. V jednej skupine sa tak ocitlo viacero účinných molekúl s rovnakým mechanizmom účinku. Ich úhrada sa má po novom určovať podľa najlacnejšieho lieku na dané ochorenie s rovnakým mechanizmom účinku. Táto suma sa bude ešte násobiť koeficientom určeným ministerstvom za predchádzajúceho vedenia. Ten je vo viacerých prípadoch nižší ako 1, čo znamená, že pacienti s daným ochorením v úhradovej skupine nebudú mať liek s nulovým doplatkom.