Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poplatky spojené s elektronizáciou by niektorí seniori nemuseli platiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Elektronické zdravotníctvo sa naostro spustilo tento rok.

Bratislava 8. februára (TASR) - Niektorí seniori by mohli byť oslobodení od poplatkov súvisiacich s elektronizáciou zdravotníctva. Pripustil to šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Blaškovitš po stretnutí s Asociáciou na ochranu práv pacientov SR (AOPP).

Reč je o dôchodcoch, ktorí vlastnia občiansky preukaz s neobmedzenou platnosťou. Blaškovitš totiž predpokladá, že takýchto seniorov bude zrejme zložitejšie motivovať k jeho výmene za ten s čipom. "Ak by najzávažnejším problémom mali byť poplatky za vystavenie nového dokladu, budeme hľadať s predstaviteľmi ministerstiev riešenie, aby sme seniorov od poplatkov oslobodili," uviedol. Prechodné obdobie, dokedy sa môžu pacienti preukazovať s preukazom poistenca, platí do roka 2021.

AOPP však zaujímali aj iné témy. Napríklad bezpečnosť zdravotných dát občanov. Bezpečnostní analytici totiž upozorňujú, že ich stopercentná ochrana sa zabezpečiť nedá, problém vidia napríklad v centralizácii údajov. "Šéf NCZI nás uistil, že sa nemáme čoho obávať," povedala po stretnutí šéfka AOPP Mária Lévyová.

Blaškovitš upozornil, že elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka ešte stále niektorí nemajú k dispozícii. Mnohí totiž podali chybné žiadosti. "Tritisíc takýchto žiadostí sa už podarilo vyčistiť, u 5000 ešte prebieha overovanie, žiadosť si podalo približne 85.000 poskytovateľov," vysvetlil.

Overovať všetky žiadosti je podľa neho dôležité, pretože tak nedostane preukaz taký poskytovateľ, ktorý na to nemá oprávnenie. "Zamedziť by sa tak mohlo napríklad prípadom, v ktorých pacientov operovali v nelegálnej klinike," povedal šéf NCZI.

Elektronické zdravotníctvo sa naostro spustilo tento rok. Lekári namietajú viacero technických problémov či komplikácie so samotným prihlasovaním. Pomenované problémy označuje šéf NCZI za detské choroby. Technické problémy nie sú podľa neho plošné, sú riešiteľné a pod kontrolou. Nemyslí si, že štát podcenil situáciu so spustením ostrej prevádzky elektronického zdravotníctva.

Do ezdravia by malo byť v súčasnosti zapojených vyše 8000 ambulancií a viac ako 100 nemocníc. Z lekární je momentálne zapojených asi 80 percent. Aktuálne ešte nie je implementovaný pacientsky sumár a v súčasnosti lekár - špecialista nevidí všetky predpísané lieky pacientovi.

Elektronizácia zdravotníctva prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami, lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným či fiktívnym vyšetreniam. Doteraz si vyžiadala 87,8 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu.