Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Európsky deň obezity bude v sobotu 19. mája

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa obezita radí medzi najväčšie zdravotnícke výzvy 21. storočia.

Ženeva/Brusel 19. mája (TASR) - Európska asociácia pre štúdium obezity (EASO) stanovila dátum Európskeho dňa obezity v tomto roku na 19. mája. Prvýkrát sa Európsky deň obezity konal v roku 2010 a zaznamenal podporu naprieč členskými štátmi Európskej únie (EÚ), uviedol portál bariatricnews.net.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa obezita radí medzi najväčšie zdravotnícke výzvy 21. storočia. Prevalencia obezity sa vo viacerých štátoch EÚ od 80. rokov 20. storočia zvýšila trojnásobne.

Slovenský Národný portál zdravia (NPZ) konštatoval, že obezita je choroba a patrí do rúk lekára. Extrémne obézni ľudia majú o desať rokov kratší a navyše aj horší život s množstvom zdravotných komplikácií. Na následky extrémne vysokej hmotnosti zomrú na svete tri milióny ľudí. Podľa odhadov do roku 2030 má byť vyše 50 percent Európanov obéznych.

Problém extrémnej obezity sa na Slovensku podľa NPZ týka takmer 100.000 ľudí. Riešením pre extrémne obéznych ľudí, ktorí nie sú schopní schudnúť vlastnou vôľou či zmenou životného štýlu, môže byť bariatrická operácia - chirurgické zmenšenie žalúdka a s tým aj odstránenie "hormónov hladu". Bariatrické výkony sa vykonávajú v troch slovenských nemocniciach - Bratislave, Trnave a Banskej Bystrici.

Na Slovensku organizuje Obezitologická sekcia Slovenskej diabetologickej spoločnosti Slovenský deň obezity, ktorý nadväzuje na Európsky deň obezity. V tomto roku je Slovenský deň obezity stanovený na 19. mája v piatich slovenských mestách a záštitu nad ním prevzali Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a primátori jednotlivých miest, informoval NPZ. V poradí tretí Slovenský deň obezity je pripravený v mestách: Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Martin a Nitra.

Podpora zdravého štartu do života, zdravšieho prostredia v školách, obmedzenie marketingu a reklamy deťom a mládeži, informovať rodín a podpora fyzickej aktivity sa stali prioritami slovenského Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015-2025.

Okrem Európskeho dňa obezity sa v októbri koná Svetový deň obezity.