Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Exekučná amnestia priniesla súkromnej poisťovni Dôvera dva milióny eur

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Priemerná úhrada dlžníkov bola v sume asi 800 eur. Dôvera má stále otvorených okolo 370.000 exekúcií. Celkový dlh poistencov sa pohybuje v sume okolo sto miliónov eur.

Bratislava 22. januára (TASR) - Exekučná amnestia, ktorú pre svojich poistencov vyhlásila súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera na jeseň minulého roka, jej priniesla späť dva milióny eur.

Zapojilo sa do nej vyše 4000 dlžníkov, zväčšia individuálnych platiteľov a ukončilo sa 11.000 exekučných konaní, povedala v pondelok na tlačovej konferencii Ingrid Hoferová, riaditeľka úseku správy a výberu poistného v Dôvere. "Získané peniaze použijeme na úhradu zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov," uviedla. Priemerná úhrada dlžníkov bola v sume asi 800 eur. Dôvera má stále otvorených okolo 370.000 exekúcií. Celkový dlh poistencov sa pohybuje v sume okolo sto miliónov eur.

Počet zúčastnených dlžníkov na amnestii považuje generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan za "mimoriadne úspešný", celkovo sa však mohlo zapojiť okolo 54.000 dlžníkov. Pripustil, že niektorí poistenci zvolili vyčkávaciu taktiku aj pre pripravovanú exekučnú amnestiu z dielne ministerstva spravodlivosti. "Ak bude možnosť zapojenia sa aj pre zdravotné poisťovne, pridali by sme sa k tomu, závisí to však od podmienok," povedal Kultan.

Princíp exekučnej amnestie vyhlásenej Dôverou bol nasledovný: Ak dlžníci na zdravotnom poistení zaplatili do 31. decembra minulého roka polovicu istiny vymáhanej v exekúcii, poisťovňa ju zastavila, exekútorovi zaplatila trovy exekúcie a zvyšok dlhu ďalej nevymáhala. Týkala sa starších exekúcií, teda tých, ktoré Dôvera podala na vymáhanie do 31. decembra 2015 a pri ktorých bol zostatok dlhu sto eur a viac.

Po zaplatení dlhu, respektíve po zbavení sa všetkých exekúcií, majú dlžníci nárok na úhradu všetkej zdravotnej starostlivosti, vrátane plánovaných zákrokov v nemocnici či kúpeľnej liečby. O amnestiu nebolo treba žiadať, stačilo, ak dlžník zaplatil polovicu istiny, komunikáciu potom na seba prebrala Dôvera s tým, že poistenec potom dostal doklad od súdu o zastavení exekúcie.

O exekučnú amnestiu vo svojej réžii má zrejme záujem aj Union zdravotná poisťovňa. Koncom minulého roka avizovala, že pripravuje návrh, ako by u nej mohla vyzerať. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) si chce počkať na pripravovanú exekučnú amnestiu z dielne ministerstva spravodlivosti.