Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárnici volajú po zákaze sieťových lekární a vernostných systémov

Foto: TASR

SLeK tiež žiada návrat k pôvodnému režimu výdaja očkovacích látok a zavedenie povinného členstva v stavovských organizáciách v zdravotníctve

Bratislava 10. júla (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) v uplynulých dňoch odovzdala pripomienky k viacerým zákonom ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej, ktorá pripravuje novelizáciu zdravotníckej legislatívy.

"Za absolútne najdôležitejšie považujeme však legislatívny zákaz sietí lekární, zákaz bonifikácie výdaja liekov na lekársky predpis a povinné dodržiavanie jednotných cenových pravidiel novelou zákona o liekoch, zvýšenie kritérií na odbornú spôsobilosť či opätovné zavedenie špecializácie z lekárenstva ako podmienky pre vedenie lekárne," priblížil pripomienky k pripravovanej novele zákona o liekoch prezident SLeK Tibor Czuľba.

Lekárnici tiež volajú po zavedení povinnej špecializácie pre zodpovedných farmaceutov, ako aj po posilnení zodpovednosti odborného zástupcu v lekárňach prevádzkovaných laikmi tak, aby nebol v postavení závislom od laických rozhodnutí. SLeK tiež žiada návrat k pôvodnému režimu výdaja očkovacích látok a zavedenie povinného členstva v stavovských organizáciách v zdravotníctve. To už šéfka rezortu avizovala.

"SLeK si veľmi váži ústretovosť, s akou sa pani ministerka zhostila práve novelizácie zákona o liekoch. Nielenže sa stretáva so zdravotníckymi stavovskými organizáciami a načúva poradným hlasom, ale pevne verím, že po starostlivom zvážení aj návrhy pripomienok z našej strany zakomponuje do novely zákona o liekoch a pomôže tak napraviť neodpustiteľné chyby, ktorých sa dopustil exminister Ivan Uhliarik, či jeho predchodcovia," dodal Czuľba.