Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mamičky na materskej pijú z nudy a stresu, ale i pre utužovanie partie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mamičky, ktoré začali mať problémy s alkoholom, vyhľadajú odbornú pomoc len málokedy, tvrdí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Bratislava 5. júla (TASR) - Medzi rizikové skupiny, ktoré majú nábeh na alkoholovú závislosť, patria čoraz viac aj mamičky na materskej. Príčinou je odvrátená strana materskej dovolenky – veľa povinností, málo voľného času, vyčerpanie a tiež pocit nudy a prázdnosti.

"Permanentná starostlivosť o dieťa je pre mamičku krásna a obohacujúca, no zároveň náročná a stresujúca," hovorí psychologička Zuzana Šiserová.

"Ak je zraniteľnejšia osobnosť, môže u nej nastúpiť pocit frustrácie, pocit, že je na všetko sama a zároveň úsilie kompenzovať pocity úzkosti a depresie. Práve to môže byť dôvod, prečo začne hľadať útechu v alkohole," uviedla Šiserová pre TASR.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Podľa nej je riziko o to väčšie, ak má mamička z predchádzajúceho života návyk brániť sa negatívnemu prežívaniu prostredníctvom alkoholu, prípadne ak sa v jej rodine vyskytuje alebo vyskytoval alkoholizmus, či iná forma závislosti.

"Pomôcť môže to, ak si mamička spolu s rodinou určí deň v týždni výhradne pre seba a pre svoje záľuby, či stretávanie sa s priateľmi. Samozrejme, nemala by jej chýbať možnosť rozprávať sa o svojich pocitoch, starostiach a trápeniach so svojim okolím, " dodala Šiserová.

Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica tvrdí, že závislosť si mamička na materskej môže vypestovať aj vtedy, ak sa necíti osamelá. "Je to ako u adolescentov, aj tu platí, že stačí, ak v partii mamičiek popíja tá, ktorá má dominantnú pozíciu. Vtedy sa kvôli partii k nej ľahko môžu pridať aj ostatné a vyvinie sa závislosť, ktorá predtým nebola."

Okruhlica tvrdí, že mamičky, ktoré začali mať problémy s alkoholom, vyhľadajú odbornú pomoc len málokedy. "Aj to je skôr iniciatíva rodičov, ktorí si všimnú, že ich dcéra to prestáva zvládať."

K nábehu na závislosť v prípade mamičiek na materskej dochádza podľa Okruhlicu aj vďaka súčasnej marketingovej kampani výrobcov alkoholických nápojov, ktorí propagujú tzv. ľahkoalkoholické nápoje. "Keď sa aj radler pije pravidelne, môže to byť začiatok, po ktorom sa prejde ku koncentrovanejšiemu alkoholu."