Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najväčšia slovenská nemocnica skracuje čakanie na operácie

Ilustračné foto Foto: TASR

Najväčší posun nastal pri plánovaných operáciách bedrového kĺbu a šedého zákalu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), sa skracujú čakacie lehoty pacientov na operácie. "Najväčší posun nastal pri plánovaných operáciách bedrového kĺbu a šedého zákalu, na ktoré čakali pacienti najdlhšie spomedzi všetkých zákrokov," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

V prvom štvrťroku 2013 zoperovali v nemocnici bedrový kĺb o 110 percent viac pacientom ako v rovnakom období roka 2012, čo má byť dôsledok využitia prevádzkových rezerv a lepšej efektivity práce. UNB plánuje skresať čakacie lehoty v tejto oblasti pod 12 mesiacov. "Pri zachovaní tohto trendu bude možné dlhodobo dosiahnuť skrátenie čakania na umelý kĺb na obdobie šesť až osem mesiacov," uviedol primár I. ortopedicko-tramautologickej kliniky Andrey Švec.

Čakacie lehoty pre pacientov sa skrátili aj pri operáciách šedého zákalu. Medziročne podstúpilo tento zákrok takmer o 250 viac pacientov. "Rokovaniami s najväčšou zdravotnou poisťovňou, ktoré prebiehajú v tomto období, sa vedenie UNB snaží vytvoriť podmienky, aby bolo možné v tomto trende pokračovať," uzavrela Stano Maťašovská.