Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci na Linke dôvery Nezábudka pomáhajú ľuďom riešiť problémy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovory sa nenahrávajú, anonymita volajúcich, ale aj pracovníkov linky je zachovaná.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Liga za duševné zdravie SR od júla znovu spustila Linku dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566. Ľudia môžu na linke v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu s odborníkmi konzultovať svoje problémy.

„Hovory sa nenahrávajú, anonymita volajúcich, ale aj pracovníkov linky je zachovaná,“ povedal pre TASR vedúci Linky dôvery Nezábudka Libor Klenovský. Pracovníci linky pomáhajú zorientovať sa v ťažkej životnej situácii, poskytujú emočnú podporu v psychickej kríze, odpovede na otázky z oboru psychológie a psychiatrie či kontakty na odborníkov a zariadenia v oblasti psychického zdravia.

Hoci linka existuje len krátko, počty hovorov podľa Klenovského začínajú narastať. „Už teraz možno konštatovať, že v telefonátoch sa najčastejšie objavuje problematika súvisiaca s duševným ochorením,“ hovorí odborník. Poslaním linky dôvery podľa neho nie je liečiť či diagnostikovať, ale navigovať klienta do systému zdravotnej starostlivosti.

Uviedol, že na linku sa často ľudia obracajú aj s problémami, ktoré súvisia s rodinnými konfliktmi, s hľadaním vhodného partnera či partnerky a s osamelosťou, predovšetkým u starých ľudí. „Mňa osobne prekvapilo mierne vyššie zastúpenie telefonujúcich mužov oproti ženám,“ dodal Klenovský.