Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Európski odborári píšu na Slovensko, nepáčia sa im hrozby lekárom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prezident FEMS-u poslal list premiérovi Ficovi, ako aj ministerke zdravotníctva a predsedovi parlamentu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Najväčšia organizácia združujúca lekárskych odborárov v Európe, Európska federácia lekárov - zamestnancov (FEMS), odmieta hrozbu pokuty, odňatia licencie či väzenia pre lekárov, ktorí odmietnu nastúpiť do služby v čase núdzového stavu. Jej prezident Enrico Reginato preto poslal list premiérovi Robertovi Ficovi, ako aj ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej a predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. Žiada ich, aby takéto zmeny u nás nedostali podporu.

Takéto návrhy sú podľa FEMS-u proti záujmom dobre fungujúceho zdravotníckeho systému a poškodili by nielen slovenských lekárov, ale všetkých občanov. Preto žiada, aby sa považovali pracovné podmienky zdravotníckych pracovníkov za strategický národný záujem.

FEMS nesúhlasí s tým, aby sa vyhlasoval stav núdze v niektorom z členských štátov EÚ v čase mieru a pri absencii objektívnej katastrofy. "Preto stav núdze nemôže byť dôvodom pre určité opatrenia uložené iba pre zdravotníckych pracovníkov, ale mal by sa týkať všetkých občanov, bez ohľadu na ich profesiu," píše sa v liste.

Zmeny, ktoré majú zabezpečiť nepretržitú prevádzku v nemocniciach a zároveň priniesť trestnoprávnu zodpovednosť zdravotníkom, ktorí počas núdzového stavu odmietnu nastúpiť do služby, by sa mali zakomponovať do legislatívy cez dva poslanecké návrhy. Rezort zdravotníctva nimi reaguje na situácie z minulosti, keď lekári podali hromadné výpovede, alebo nenastúpili do služieb. "Primárnou snahou ministerstva je ochrana občanov SR," uviedla ministerka Zvolenská. Rezort poukazuje, že pacient sa už nesmie stať rukojemníkom nátlakových akcií zo strany lekárov.