Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: EPIDÉMIA OSÝPOK: Michalovce zrušili zákaz hromadných podujatí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Dôvodom má byť pokles prípadov ochorenia.

Michalovce 31. júla (TASR) – Mimoriadna situácia, ktorú pre okres Michalovce vyhlásili z dôvodu osýpkovej epidémie, pokračuje. Zákaz hromadných podujatí však zrušili pre mestá Michalovce a Strážske, naopak, toto opatrenie rozšírili pre obce Ruská a Krišovská Liesková, naďalej platí pre mesto Veľké Kapušany a obce Laškovce, Trhovište, Zemplínska Široká, Kapušianske Kľačany, Vrbnica a Iňačovce.

Dôvodom na zrušenie zákazu hromadných podujatí pre spomínané dve mestá má byť pokles prípadov ochorenia. "Pozitívny vývoj je hlavne ten, že v meste Michalovce boli za posledný víkend tri prípady a za posledných 24 hodín nebol žiaden prípad," vysvetlila pre médiá po krízovom štábe, ktorý v utorok zasadal na Okresnom úrade v Michalovciach, jeho prednostka Jana Cibereová. Podľa jej slov sú všetci obyvatelia ohnísk nákazy zaočkovaní. Ak sa situácia v mestách zmení, k zákazu sa podľa nej vrátia.

"Za posledné dva týždne pribudlo 92 nových prípadov v okrese Michalovce a iba 16 z nich bolo z mesta Michalovce," doplnil prednostku hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že vývoj v rámci mesta sa zatiaľ stabilizuje, situáciu budú naďalej monitorovať. Nové prípady sa skôr týkajú okolitých obcí, kde prebieha očkovanie. To realizujú v prípade zistenia aj v ďalších ohniskách. Podľa prednostky naďalej zostáva v sledovaní aj úloha, cieľom ktorej je zistiť lokality, kde je možná nákaza, nahlásiť počet osôb v nich a následne ich preočkovať.



Do utorka je podľa Mikasa počet zaočkovaných na úrovni 3276. Spomenul v tejto súvislosti aj osoby na Mlynskej ulici v Michalovciach, ktoré sa odmietli tomuto opatreniu podrobiť. Z avizovaných približne desiatich rodín išlo nakoniec o šesť osôb, z toho päť už zaočkovali. Čo sa týka jednej osoby, tá je v štádiu riešenia.

Na Zemplíne evidujú do utorkového rána približne 350 prípadov osýpok. Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice bolo v uvedenom čase zaznamenaných 16 pacientov. "Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných šesť pacientov a v ústavnej pohotovostnej službe bolo sedem pacientov ešte ošetrených ambulantne," uviedol jeho primár Štefan Zamba. Podľa neho je vývoj, čo sa týka počtu chorých, stabilizovaný. Do utorka bolo od začiatku mája v nemocnici hospitalizovaných spolu 247 pacientov, vyše 100 chorých bolo ošetrených ambulantne.

Čo sa týka komplikácií, primár spomenul hlavne zápaly pľúc u menších detí. "Ohrozenie života momentálne nebolo," zdôraznil. Poznamenal, že majú aj tehotné pacientky. "Dokonca došlo aj k pôrodu na našom oddelení," uviedol s tým, že pri ňom nedošlo ku komplikáciám.

Kritická situácia je momentálne vo Veľkých Kapušanoch a okolitých obciach, čo potvrdil aj Zamba. Momentálne podľa neho nemajú z Michaloviec hospitalizovaného ani jedného pacienta, nárast počtu chorých ale evidujú z Veľkých Kapušian a obcí Ruská, Kapušianske Kľačany a Krišovská Liesková.

Väčšina opatrení prijatých na prvom krízovom štábe, ako je napr. monitoring polície či jej asistencia pri očkovaní, ale aj zabezpečenie dopravy infikovaných osôb sanitkami, platí naďalej. Najbližšie zasadnutie krízového štábu je naplánované na 13. augusta.