Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti budú viac doplácať za lieky a dlhšie čakať na operácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Pacienti budú viac doplácať za drahšie lieky a dlhšie čakať na operácie či ošetrenia v ambulanciách. Toto je scenár, ktorý nás čaká v zdravotníctve v druhom roku vlády Roberta Fica (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Na margo zdražovania liekov vysvetlil, že lieková reforma prijatá za vlády Ivety Radičovej nebola účinná ani rok a Smer-SD ju zmenil. "Vláda podľahla lobingu farmafiriem a niektorých lekárnikov a presadila zákon, ktorý je v ich prospech, ale v neprospech pacientov. Zrušili vernostné zľavy a zmenili cenotvorbu. To bude mať za následok, že budeme svedkami stáleho zdražovania liekov," povedal Novotný. Ako podporný argument vyhlásil, že od apríla s doplatkom 70 liekov, ktoré boli od januára do marca bez doplatku.

Čakanie na operácie sa podľa jeho slov stalo veľkým problémom v roku 2012. "Situácia sa začala veľmi komplikovať, čakanie pacientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa predlžuje, počet čakajúcich narastá. V druhom roku vládnutia budú teda pacienti čakať ešte dlhšie," upozornil. Novotnému tu chýba stanovenie regulácie maximálnej čakacej doby. "Platí, že zdravotná starostlivosť má byť poskytnutá do 12 mesiacov, ale ak nie je, nič sa nestane. Pacienti čakajú aj tri či štyri roky," povedal.

Predĺženie čakania v ambulanciách zase podľa neho spôsobia znovu zavedené výmenné lístky, ktoré potrebuje pacient pred vyšetrením u špecialistu. "Je to zbytočná šikana pacientov, všeobecných lekárov a aj špecialistov. Pre pacientov to bude znamenať, že budú musieť sedieť v čakárni dvakrát - najprv u všeobecného lekára, potom u špecialistu," podčiarkol.

Nič dobré vraj nečaká ani zdravotníkov. "Sestry sa zrejme svojich vyšších miezd tak skoro nedočkajú. Smer-SD za to hlasoval, ale po voľbách na to zanevrel a rozhodnutie Ústavného súdu SR o pozastavení účinnosti zákonu mu prišlo vhod. Dnes vláda mlčí a čaká," upozornil.

Opozičný poslanec sa domnieva, že spravodlivého ohodnotenia za poskytovanú starostlivosť sa nedočkajú ani nemocnice. "Systém platby za diagnózu (DRG) sa odsunul do nedohľadna. Keby sa stransparentnili finančné toky, problémy by nastali v štátnych nemocniciach, kde by sa už nedalo len tak zahmlievať a ukázalo by sa, že je potrebná ich reštrukturalizácia," myslí si Novotný.

Poslanec sa nevyhol ani známej medializovanej kauze okolo žilinskej fakultnej nemocnice, ktorej ozdravný plán vraj vypracoval kotolník. "Máme zdravotnícky výbor 23. apríla, budem sa pýtať na výsledky kontroly v tejto nemocnici, keďže ministerstvo zdravotníctva doteraz nič nezverejnilo. V utorok (9.4.) má tiež rozhodovať licenčná rada o novinárke, ktorá túto kauzu otvorila," avizoval.

Novotný sa domnieva, že počas druhého roka Ficovej vlády budeme svedkami odpútavania pozornosti od reálnych problémov zdravotníctva. "Zabávať nás budú jednou zdravotnou poisťovňou, čo je vynikajúci odpútavací manéver. Navyše je to nezmyselný projekt, ktorý už mešká pol roka," konštatoval.

Za pozitívum v uplynulom roku označil zavedenie systému PCG od leta 2012, teda prerozdeľovanie peňazí pre poisťovne podľa chorobnosti jej poistného kmeňa.