Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Párom, ktoré chcú podstúpiť umelé oplodnenie, pomôže aj poisťovňa

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zdravotné poisťovne preplatia tri pokusy o umelé oplodnenie. Nepreplácajú ale prípadnú hospitalizáciu pacientky.

Bratislava 31. júla (TASR) – Párom, ktoré chcú podstúpiť umelé oplodnenie, preplatí niekoľko cyklov zdravotná poisťovňa. Najdôležitejšími faktormi sú vek a zdravotný stav. Umelé oplodnenie sa podľa legislatívy prepláca ženám do 39. roku života. Lekári môžu zákrok opakovať až do 48. roku. Tieto pokusy si však musí žena zaplatiť sama.

Zdravotné poisťovne preplatia tri pokusy o umelé oplodnenie. Nepreplácajú ale prípadnú hospitalizáciu pacientky. Umelé oplodnenie sa pritom prepláca iba pri chýbajúcich alebo nezvratne poškodených vajcovodoch, endometrióze, neliečiteľných postihnutiach vaječníkov, neúspešne liečenej idiopatickej sterilite, pri endokrinologických problémoch, ak maternicový sekrét neprijíma a bojuje proti spermiám, pri vysokom riziku dedičných ochorení či mužskej neplodnosti.

"Žiadosť o úhradu výkonu in vitro fertilizácia (IVF) v SR nie je potrebné podávať do poisťovne, nakoľko túto liečbu už zdravotná poisťovňa neschvaľuje vopred," uviedla pre TASR Zuzana Devera z referátu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Priemerné náklady VšZP na jeden cyklus asistovanej reprodukcie dosahujú približne 1850 eur. Vlani žiadalo o umelé oplodnenie 1982 žien poistených v štátnej poisťovni.

Členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková tiež potvrdila, že na súhlas poisťovne páry čakať nemusia. "V súčasnosti nie je potrebné vypisovať žiadosť a čakať na súhlas zdravotnej poisťovne s úhradou liečby. Celý proces je oveľa jednoduchšie načasovaný s potrebami poistenky a nedochádza tak k časovým stratám spôsobeným administratívou," doplnila.

"Predtým, ako sa žena s partnerom dostane do niektorého z centier asistovanej reprodukcie, ošetrujúci lekár ju vyšetrí a doručí nám žiadosť o úhradu výkonov asistovanej reprodukcie zo zdravotných dôvodov. O úhradu každého cyklu je potrebné požiadať osobitne," informoval TASR Matej Štepianský zo zdravotnej poisťovne Dôvera. V roku 2017 žiadalo o preplatenie zákroku 900 žien.

Cezhraničná zdravotná starostlivosť v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) si naďalej vyžaduje predchádzajúci súhlas všetkých troch zdravotných poisťovní.