Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet kolapsov z tepla počas utorka klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Záchranári museli zasahovať vo všetkých krajoch. Najviac kolapsov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde skolabovalo deväť ľudí.

Bratislava 17. júla (TASR) - Kolapsy z tepla počas utorka (16. 7.) klesli. Záchranári zasahovali v 46 prípadoch, čo bolo o 20 menej ako v pondelok (15. 7.). TASR o tom informoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

Záchranári museli zasahovať vo všetkých krajoch. Najviac kolapsov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde skolabovalo deväť ľudí. V Bratislavskom a Košickom kraji bolo zhodne po sedem takýchto prípadov, v Žilinskom kraji šesť, v Banskobystrickom a Nitrianskom bolo po päť prípadov, v Trenčianskom kraji to boli štyri prípady. Najmenej zasahovali záchranári v Trnavskom kraji, a to v troch prípadoch.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta je potrebné ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu poradí operátor na tiesňovej linke 155.