Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet kolapsov z tepla v piatok klesol, záchranári zasahovali 73-krát

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla mierne klesol. V piatok (10.8.) skolabovalo na Slovensku v dôsledku vysokých teplôt 73 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Najviac výjazdov zaznamenali záchranári v Bratislavskom a Žilinskom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc 12 pacientov. Naopak, najmenej zásahov mali v Trnavskom kraji, v ktorom skolabovali traja pacienti.

Pomoc záchranárov potrebovalo 11 pacientov v Banskobystrickom kraji, zhodne po desať v Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji. K piatim ľuďom boli záchranári privolaní v Nitrianskom kraji. "Z údajov vyplýva, že opäť viac kolabovali ženy," doplnila Krčová.

Zdravotní záchranári apelujú na ľudí, aby sa počas horúčav zdržiavali v interiéri od 11. do 15. hodiny a dodržiavali dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu odporúčajú zdravotní záchranári s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, odporúčajú pacienta ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.