Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet samovražedných pokusov vlani vzrástol, dokonaných ubudlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Najviac samovrážd bolo v minulom roku evidovaných u 50- až 59-ročných mužov a žien.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Počet samovrážd a samovražedných pokusov na Slovensku vlani v porovnaní s rokom 2010 vzrástol o 51 prípadov. Dokonaných samovrážd však bolo menej. Vyplýva to z údajov, ktoré spracovalo a zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

"Hoci dokonaných samovrážd máme menej, alarmujúce je zvýšenie počtu samovražedných pokusov," priblížil Peter Bubla z komunikačného odboru NCZI.

Podľa hlásení, ktoré má NCZI k dispozícii, 1543 Slovákov v minulom roku spáchalo alebo sa pokúsilo o samovraždu. V porovnaní s rokom 2010 toto číslo narástlo o 51 prípadov. "Uvedený nárast sa ale netýkal dokonaných samovrážd. Práve naopak, počet hlásených samovrážd klesol oproti roku 2010 o 75 prípadov," vyčíslil Bubla. Podstatne sa však zvýšil počet samovražedných pokusov. Kým v roku 2010 ich bolo hlásených celkovo 880, v roku 2011 to už bolo 1006 prípadov.

Najviac samovrážd bolo v minulom roku evidovaných u 50- až 59-ročných mužov a žien. Samovražedné pokusy sa týkali skôr mladších. Najviac ich bolo hlásených u osôb vo veku od 20 do 29 rokov. Podľa trvalého bydliska bolo najviac samovrážd hlásených z Banskobystrického a najmenej z Trnavského kraja.