Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ďalšie kroky v súvislosti s firmou Pro-tender závisia od vyšetrovania

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí šéfka rezortu Zuzana Zvolenská.

Bratislava 30. mája (TASR) - Ďalšie kroky v súvislosti so zmluvou medzi ministerstvom zdravotníctva a firmou Pro-tender zváži šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) na základe výsledkov vyšetrovania. Reagovala tým dnes na policajné obvinenie šéfa firmy Petra H. Rezort zdravotníctva má so spomínanou firmou uzatvorenú zmluvu na poskytovanie služieb v oblasti verejného obstarávania.

"Naše stanovisko k tomu je jasné, poskytneme súčinnosť a ďalšie kroky zvážime podľa výsledkov šetrenia," povedala Zvolenská. Na otázku, či podozrenia polície na zrušenie zmluvy nestačia, odpovedala, že podľa nej je správne počkať na rozhodnutia príslušných orgánov.

"Je to úplne nová informácia, ale musíme na ňu zareagovať, lebo je to vážna vec," reagoval na policajné obvinenie šéfa firmy minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD). Jeho rezort má tiež s firmou Pro-tender uzatvorenú zmluvu na zabezpečenie procesu verejného obstarávania. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) Juraj Frajt povedal, že o obvinení Petra H. sa dozvedel z médií.

"V tejto chvíli nemáme relevantné dôvody akýmkoľvek spôsobom na daný stav reagovať," odpovedal na otázku, či vzhľadom na obvinenie zváži ďalšiu spoluprácu so spomínanou firmou. SÚSCCH má so spoločnosťou uzatvorenú zmluvu na poradenstvo a realizáciu verejného obstarávania. "Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zatiaľ neuvažuje o zrušení spolupráce so spoločnosťou Pro–tender, pretože informácie o spomínaných obvineniach máme len z médií. Počkáme na stanovisko kompetentných orgánov," reagoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Na údajne nepravdivé informácie viacerých médií reagoval exminister zdravotníctva za KDH Ivan Uhliarik, ktorý zdôraznil, že súťaž košickej nemocnice bola pripravená a uverejnená vo vestníku 5. júna 2010, počas ministrovania Richarda Rašiho (Smer-SD) a jeho nominantov. "Jedná sa o kauzu Smeru, ktorú treba urýchlene a dôkladne vyšetriť," vyhlásil Uhliarik. Voľby do Národnej rady SR sa v roku 2010 uskutočnili 12. júna.

Firma Pro-tender, ktorej konateľa Petra H. obvinili z porušenia zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti s rekonštrukciou urgentného príjmu univerzitnej košickej nemocnice, zabezpečuje poradenstvo a verejné obstarávanie pre viaceré organizácie v zdravotníctve. Pro-tendru sa od nástupu novej vlády podarilo podpísať kontrakty v súvislosti s verejným obstarávaním v zdravotníctve asi za 200.000 eur, zabezpečuje tak zákazky za milióny eur.

Ako vyplýva z centrálneho registra, od nástupu novej vlády podpísala firma zmluvy na zabezpečovanie verejného obstarávania napríklad pre SÚSCCH, Národnú transfúznu službu, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, Štátny ústav pre kontrolu liečiv, Nemocnicu Sv. Michala v Bratislave, ako aj Národné centrum zdravotníckych informácií či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Firma pomáha s obstarávaniami i štátnym inštitúciám mimo rezortu, zmluvu má napríklad s ministerstvom spravodlivosti či SHMÚ. Firma Pro-tender mala zákazky aj počas vlády minulého kabinetu vo výške asi 100.000 eur, viacero kontraktov bolo s Východoslovenským onkologickým ústavom.

Polícia v stredu (29. 5.) informovala, že Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil tri osoby z toho, že porušili zákon o verejnom obstarávaní a zabezpečili neoprávnený prospech vopred dohodnutej osobe. "Konateľ obchodnej spoločnosti Ján B. s pomocou člena predstavenstva Milana D. mali dohodnúť podmienky verejnej súťaže tak, aby sa stala víťazom konkrétna osoba. Ďalší obvinený, Peter H., odborne spôsobilý za realizáciu postupu pri verejnom obstarávaní nemocnice, vedel o tejto dohode a napriek tomu mal porušiť princípy rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov," informovala polícia.