Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

CHARITA: Prvý hospic v SR je aj po 15 rokoch špičkovým zariadením

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maro Černý

Minulý rok ošetrila Slovenská katolícka charita 181 chorých ľudí v domácnostiach prostredníctvom mobilnej hospicovej starostlivosti.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Verejnosť si pripomína v sobotu (13.10.) Svetový deň hospicovej a paliatívnej starostlivosti. Slovenská katolícka charita pri tejto príležitosti upriamuje pozornosť na prvý hospic na Slovensku - charitný Hospic Matky Terezy, ktorý po 15 rokoch od svojho vzniku patrí medzi špičkové zariadenia. Informovala o tom Sylvia Hamadejová zo Slovenskej katolíckej charity (SKCH).

Minulý rok ošetrila Slovenská katolícka charita 181 chorých ľudí v domácnostiach prostredníctvom mobilnej hospicovej starostlivosti a 360 klientom vytvorila takýto priestor v troch hospicových zariadeniach – v Dome pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre, v Hospici sv. Alžbety v Ľubici a v najstaršom hospici na Slovensku, v Hospici Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.

Hospic v Bardejovskej Novej Vsi je dnes podľa Hamadejovej špičkou vo svojom odbore a o jeho služby majú klienti neustály záujem. Dôraz v zariadení podľa nej kladú najmä na profesionálny a zároveň ľudský prístup.

Hospic Matky Terezy slávnostne otvorili 1. júla 2003. Prvý hospic na Slovensku bol vybudovaný z ruiny bývalej základnej školy. "Postele sme pozháňali z rôznych fár, vyzeralo to ako v turistickej ubytovni," zaspomínal Jozef Krajči, jeden zo zakladateľov zariadenia. Z otvorenia hospicu má aj túto príhodu: "Pacient sa pýtal, že dokedy bude tá ceremónia trvať, dokedy ho budú sestričky toľko obskakovať. No a keď sa slávnostné otvorenie skončilo a sestričky pacienta stále obskakovali, mal pocit, že je v nebi, bol šťastný."

Inšpiráciu aj pomoc našiel východoslovenský hospic pred rokmi v Česku i Poľsku, kde mali s hospicovou a paliatívnou starostlivosťou väčšie skúsenosti. Podľa Hamadejovej dnes je Hospic Matky Terezy zariadenie s výborným vybavením, s vyspelým a vzdelaným personálom. Ten pomáha nielen pacientom, ale aj ich príbuzným.