Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RADÍME: Dovolenku vám môžu znepríjemniť aj mokré plavky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaparenie sa vie veľmi rýchlo premeniť na nepríjemný zápal.

Bratislava 30. júla (TASR) – Určitú formu vaginálnej infekcie prekoná aspoň raz za život každá druhá žena. Minimálne 30 percent žien pritom trpí týmito problémami opakovane. „Mnohé zápaly spôsobuje napríklad mokrý spodný diel plaviek," hovorí gynekológ Tomáš Fait.

Infekciu spúšťa kvasinka candida albicans, ktorej dôsledky trápia ženy najmä v letných mesiacoch. Až v polovici prípadov problémy nespôsobuje mykóza, ale rôzne bakteriálne infekcie. Zaparenie, ktoré vzniká aj pre mokré plavky, sa vie veľmi rýchlo premeniť na nepríjemný zápal. Vlhké a teplé prostredie na intímnych miestach totiž podporuje množenie baktérií aj kvasiniek, ktoré sú pôvodcami infekcie. Ženy sú na vznik vaginálnych infekcií a zápalov dolných močových ciest náchylné.

„Problémom zostáva, že mnohé ženy nevedia rozlišovať typ vaginálnej infekcie, a tak volia nesprávnu liečbu,“ doplnil Fait. Ženy si často mylne myslia, že ide o mykózu a zabúdajú na to, že častejšie sú iné typy infekcie, predovšetkým bakteriálne. Liečbu začnú s prípravkom, ktorý ju nemusí vyriešiť a ochorenie tak, naopak, predĺži.

Nežiaducim infekciám sa dá predísť správnou prevenciou. Elastické plavky, vyrobené zo syntetických materiálov, sú nevzdušné, čím zvyšujú riziko vaginálnych dysmikróbií. „Ďalším rizikom sú verejné bazény, ktoré prekypujú chlórom – tu hrozí chemická iritácia či nebezpečenstvo narušenia pošvového ekosystému baktériami. Rovnako tak sú rizikové prírodné nádrže, ktoré sa po niekoľkých dňoch horúčav zazelenajú sinicami a tie svojou agresivitou dráždia opäť oblasť genitálií,“ upozornil gynekológ. Dôležitou prevenciou je teda pravidelná výmena mokrých plaviek za suché.

Ženy, ktoré mykóza a bakteriálna infekcia trápia opakovane, by mali, najmä počas kúpacej sezóny, posilňovať rovnováhu svojej vaginálnej mikroflóry a dbať na intímnu hygienu. Pomôcť môžu prípravky obsahujúce kyselinu mliečnu a boritú, ktoré obnovujú prirodzené vaginálne pH, aloe vera a nechtík lekársky.