Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zomrel priekopník umelého oplodnenia Robert Edwards

Robert Edwards Foto: TASR/AP

Edwards začal pracovať v oblasti umelého oplodnenia v 50. rokoch a spolu s Patrickom Steptoeom vyvinul proces, ktorý viedol v roku 1978 k narodeniu Louise Brownovej, prvého ´dieťaťa zo skúmavky´.

Londýn 10. apríla (TASR) - Priekopník umelého oplodnenia, britský vedec Robert Edwards, ktorý za svoju prácu získal Nobelovu cenu za medicínu, zomrel dnes po dlhej chorobe vo veku 87 rokov.

Oznámila to Cambridgeská univerzita, na ktorej pôsobil.

Edwards začal pracovať v oblasti umelého oplodnenia v 50. rokoch a spolu s lekárom Patrickom Steptoeom vyvinul proces, ktorý viedol v roku 1978 k narodeniu Louise Brownovej, prvého "dieťaťa zo skúmavky", informovala televízia Sky News.

V roku 1980 založil vo svojom domovskom meste Cambridge prvú kliniku pre mimotelové oplodnenie - in vitro fertilizáciu (IVF). Nobelovu cenu mu za vyvinutie a zdokonalenie tejto metódy udelili v roku 2010.

"Rodina s hlbokým smútkom oznamuje, že profesor sir Robert Edwards, laureát Nobelovej ceny, vedec a jeden z priekopníkov IVF, zomrel pokojne v spánku 10. apríla 2013 po dlhej chorobe," uviedla Cambridgeská univerzita vo vyhlásení zverejnenom v mene Edwardsovej rodiny.