Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Seniori potrebujú zdravú a pestrú stravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Základom jedál by podľa odborníčky mali byť suroviny, ktoré seniori poznajú. Je dôležité jesť pravidelne, v menších porciách.

Bratislava 3. januára (TASR) – Pri úprave stravy seniorov treba dbať na ich zdravotný stav, vek, možnosti energetického výdaja, sebestačnosť, stav chrupu, finančné možnosti, ale aj doterajšie stravovacie návyky. Je dôležité ich tolerovať, ale pomaly upravovať receptúry, pri príprave jedál používať napríklad viac byliniek a korenia, aby boli chuťovo výraznejšie, odporúča nutričná terapeutka Monika Tělupilová.

Základom jedál by podľa odborníčky mali byť suroviny, ktoré seniori poznajú. Je dôležité jesť pravidelne, v menších porciách. Treba dbať na dostatočný prísun tekutín, ako aj ovocia a zeleniny pre príjem vitamínov a minerálnych látok. "Kvôli častému deficitu vitamínu D by sme mali seniorom umožniť pobyt na čerstvom vzduchu a na slnku alebo aspoň zaistiť náhradu vitamínu D a primeraného príjmu vápnika stravou, ako prevenciu osteoporózy," tvrdí Tělupilová, ktorá je garantka projektu Pestrá strava, zameraného na výživu detí a seniorov.

Seniori by mali znížiť svoj energetický príjem, ale v dostatočnom množstve prijímať živiny, aby nedochádzalo k podvýžive. Riešením je konzumácia menej tukov a viac bielkovín. Prípadne treba konzumovať tzv. „zdravé" tuky s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré posilňujú cievy a pôsobia protizápalovo. Seniorov treba podľa odborníčky v rámci ich možností motivovať k zdravému stravovaniu aj k udržovaniu pohybovej aktivity.

Napríklad pri príprave mäsa netreba pridávať žiadny ďalší tuk, lepšie je ho podliať a upiecť v rúre, napríklad s korením. Aj prílohy by mali byť varené, bez zbytočnej masti. Každé jedlo by optimálne malo byť vyvážené kusom ovocia alebo zeleniny.

"Pokiaľ majú seniori problém s hladinou krvného cukru, treba obmedzovať jednoduché cukry, stačí ich prijať v ovocí," tvrdí Monika Tělupilová. Dá sa upraviť aj receptúra sladkého pečiva a koláčov, aby v nich bolo menej cukru a tuku. "Alebo si skrátka len dajú menší kúsok, aby energetický príjem trocha znížili," uzatvára odborníčka.