Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

September je venovaný deťom s rakovinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Symbolom tohto mesiaca je zlatá stužka.

Bratislava, 26. septembra (TASR) – September si mnohé krajiny sveta pripomínajú ako mesiac venovaný deťom s rakovinou. Snažia sa posilňovať výskum detskej rakoviny, podporovať zlepšenie súčasných a hľadať nové liečebné metódy. Symbolom tohto mesiaca je zlatá stužka. Na Slovensku nezisková organizácia (NO) Deťom s rakovinou spolu s Klinikou detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave organizujú v sobotu 28. septembra tretí ročník konferencie s názvom Deťom s rakovinou spája. TASR o tom informovala riaditeľka NO Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová.

Konferencia je určená pre rodičov aj detských vyliečených pacientov. Odznejú prednášky o tom, aké sú možné následky náročnej onkologickej liečby, ako uľahčiť deťom zotavovanie sa po liečbe, ako sa zdravo stravovať alebo ako sa naučiť znovu "normálne" žiť.

"O detskej rakovine sa stále hovorí málo, je to zároveň osvetový projekt, ktorým búrame predsudky," hovorí prednostka bratislavskej Kliniky detskej hematológie a onkológie a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Alexandra Kolenová.

Súčasťou konferencie bude okrem odbornej časti pre rodičov aj animačný program pre deti. "Máme pripravené aj slávnostné oceňovanie našich statočných a skvelých detí či mladých ľudí. Každý jeden si prevezme ocenenie za statočnosť a darčeky," tvrdí Kösegiová.

V septembri zároveň KDHaO NÚDCH navštívia dvaja experti na detskú onkológiu a ďalší štyria odborníci z ich tímu z Detskej nemocnice vo Filadelfii v Spojených štátoch amerických. "Profesori Stephen Hunger a Peter Adamson sú špička v USA aj vo svete. Preto sa veľmi tešíme, že budú prednášať už po druhýkrát na našej klinike. Sme s nimi v pravidelnom kontakte počas celého roka, mávame konferenčné hovory, keď spolu riešime niektoré závažné diagnózy našich pacientov," hovorí Kolenová. Od utorka (24. 9.) do štvrtka sa konal workshop, ktorého sa zúčastnili nielen slovenskí detskí onkológovia a zdravotné sestry, ale aj ich kolegovia z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovinska. Odzneli odborné prednášky napríklad o liečbe akútnej lymfoblastovej leukémie, sarkómoch kostí, predispozícii na detskú onkologickú diagnózu či úlohe zdravotnej sestry v detskej onkológii.

NO Deťom s rakovinou na sociálnej sieti v septembri zverejňuje príbehy odliečených pacientov detskej onkológie prerozprávané ich súrodencami. "Projektom chceme ľuďom priblížiť realitu, aby sa na detských pacientov s rakovinou nepozerali pomedzi prsty, aby pochopili ich pocity. Sú to deti, ktoré potrebujú veľa podpory, no v prvom rade chcú normálne žiť, aby sa ich život aj počas náročnej liečby aspoň približoval k bežnému životu zdravých detí," povedala Kösegiová.