Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slováci spomedzi drog najčastejšie siahajú po marihuane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Jej užívanie vykazuje podľa ministerstva zdravotníctva alarmujúce čísla najmä v kategórii stredoškolákov.

Bratislava 28. mája (TASR) - Slováci spomedzi nelegálnych drog naďalej najčastejšie siahajú po marihuane. Jej užívanie vykazuje podľa ministerstva zdravotníctva alarmujúce čísla najmä v kategórii stredoškolákov. Kým v roku 1995 s ňou malo skúsenosť necelých deväť percent z nich, v roku 2011 prieskum poukázal na 27 percent stredoškolákov. Na častejšie skúsenosti mládeže s drogami poukazuje aj to, že vek užívateľov drog, ktorí sa rozhodnú liečiť, je stále nižší.

Podľa Cláudie Costa Storti, vedeckej analytičky z Jednotky pre koordináciu opatrení, hodnotení a obsahu je užívanie marihuany v Európe stabilizované, ale stále vysoké. Aspoň raz v živote ju vyskúšalo 77 miliónov spomedzi dospelých, asi jedno percento ju užíva denne. V niektorých krajinách ako Španielsko je to v prípade mladých dospelých napríklad až 4,5 percenta, naopak na Slovensku asi 0,1 percenta, priblížila.

Poznamenala, že napriek tomu, že spotreba klesá, rozširuje sa pestovanie marihuany, zaznamenáva sa aj viac prípadov pašovania drog. Pokles spotreby drog je aj v prípade kokaínu a heroínu. Hrozbou sú však nové drogy, ako upozornila Costa Storti, kým v minulosti sa na trhu za rok objavilo zopár nových drog, teraz sú to desiatky. Asi v tretine prípadov ide o syntetické napodobneniny marihuany.

Európska správa o drogách za rok 2013 približuje, že v roku 2011 absolvovalo liečbu závislosti až 1,2 milióna Európanov, čo je rekordný počet osôb. Podobný rastúci trend liečení drogovo závislých zaznamenávame aj na Slovensku, v roku 2011 absolvovalo liečbu v ústavných zdravotníckych zariadeniach z dôvodu užívania nezákonných drog až 1609 osôb. Takmer polovica z nich sa liečila prvýkrát a takmer tri štvrtiny z nich mali menej ako 20 rokov.

Medzi liečenými mali najväčšie zastúpenie užívatelia stimulačných látok a tí, ktorí si drogu aplikovali injekčne. "Žiaľ, v SR narastá trend užívania psychoaktívnych látok, vrátane kombinácie nelegálnych látok s legálnymi, akými sú alkohol alebo kontrolované lieky na predpis," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Pomôcť v prevencii a boji proti drogám má aj Národná protidrogová stratégia 2013-2020, ktorá je vo finálnej fáze prípravy. Jej hlavnou úlohou je znížiť dopyt po drogách, potlačiť drogovú kriminalitu a nelegálny trh s drogami, zlepšiť šírenie výsledkov monitorovania a dôsledne ich využiť aj pri tvorbe opatrení. Prevencia by sa mala intenzívnejšie sústrediť najmä na rizikové skupiny obyvateľov, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť užívania drog.