Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SR musí zlepšiť zdravotnú starostlivosť, ak chce udržateľné dôchodky

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Komisia konštatovala, že SR uskutočnila v roku 2012 dôchodkovú reformu s cieľom zlepšiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Brusel 29. mája (TASR) - Slovensko bude potrebovať reformu zdravotnej starostlivosti, ak chce pri výdavkoch na dôchodky zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Uvádza sa to v dnešnom dokumente Európskej komisie (EK) zameranom na špecifické odporúčania pre každú členskú krajinu únie.

Komisia konštatovala, že SR uskutočnila v roku 2012 dôchodkovú reformu s cieľom zlepšiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Medzera udržateľnosti, teda odklon od optimálneho stavu vo výške 4,9 % HDP však zostáva výrazne nad priemerom EÚ, ktorý je na úrovni 3 % HDP.

Do veľkej miery je tento stav podľa EK odzrkadlením starnutia obyvateľstva, pričom dôchodkové výdavky sa na medzere podieľajú 1,5 percentuálnym bodom a výdavky na zdravotnú starostlivosť 2 percentuálnymi bodmi.

Vzhľadom na to, že sa v dlhodobom horizonte predpokladá výrazné zvýšenie výdavkov Slovenska na zdravotnú starostlivosť, pokrok dosiahnutý pri zlepšovaní udržateľnosti dôchodkov bude potrebné spojiť s reformou zdravotnej starostlivosti, aby boli verejné financie postavené na udržateľných základoch, pripomína komisia.

EK v tejto súvislosti konštatovala, že zavedenie účinných motivačných štruktúr a kontrolných mechanizmov by pomohlo zlepšiť nákladovú efektívnosť systému zdravotnej starostlivosti.