Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Študentská kvapka krvi® 2018 – Počet pravidelných darcov krvi stúpa

Foto: Slovenský Červený kríž

Do aktuálneho 24. ročníka Študentskej kvapky krvi® sa počas prvých dvoch týždňov zapojilo 9 500 darcov krvi, z toho 1 400 prvodarcov. Kampaň je náborovou kampaňou Slovenského Červeného kríža (SČK).

Bratislava 12. novembra (OTS) - Prostredníctvom #nevyhovarajsa vyzvali mladých ľudí k darcovstvu krvi aj známe osobnosti, ako napríklad youtuber Expl0ited, športovci Matej Tóth a Martina Hrašnová, herci Kristína Tormová, Natália Puklušová, Karin Haydu, Dominika Kavaschová, Kristína Greppelová, Broňa Kováčiková, Marek Geišberg a Oliver Oswald. Svoje videá a výzvy k darovaniu krvi zverejňovali na sociálnych sieťach aj samotní študenti a mladí ľudia z celého Slovenska, vďaka čomu sa SČK podarilo osloviť viac darcov ako po minulé roky.

Kampaň tentoraz oveľa výraznejšie šírime prostredníctvom sociálnych médií, kde sa o nej dozvedia tisíce ľudí. Na priebežných výsledkoch vidíme, že známe osobnosti i červenokrižiaci svojimi príspevkami mnohých k darovaniu krvi skutočne inšpirovali. Ďakujeme všetkým, ktorí sa tentoraz nevyhovárali a počas kampane doslova vyhrnuli rukávy a darovali krv. Naša vďaka patrí i všetkým pravidelným darcom krvi. Ich pomoc je neoceniteľná,“ hovorí Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža. „Kampaň je už v druhej polovici, stále sa však do nej môže zapojiť ktorýkoľvek dospelý a zdravý človek. Študentskú kvapku krvi začali študenti, no pridať sa môže každý.
Foto: Slovenský Červený kríž

Na Slovensku daruje ročne krv viac ako 317 000 ľudí, z toho pravidelných darcov krvi je 113 820. Ich počet podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií za obdobie posledných päť rokov vzrástol o 12,6%. Šíriť osvetu a propagáciu bezpríspevkového darcovstva krvi pomáha aj náborová kampaň Slovenského Červeného kríža, ktorá pokračuje do 16. novembra 2018 a do ktorej sa stále môžete zapojiť aj vy.

Podrobnejšie informácie o podmienkach darovania krvi i prehľadný zoznam mobilných odberov v rámci Študentskej kvapky krvi® je dostupný na webovej stránke www.redcross.sk, na Instagrame slovak_red_cross a Facebooku Slovenský Červený kríž - Spolu pomôžeme.

Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Ďalšími partnermi Študentskej kvapky krvi® sú minerálna voda Lucka a PR agentúra Neuropea.

Študentská kvapka krvi® je zapísaná v registri ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR.