Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Teplé počasie odštartovalo peľovú sezónu jelše a liesky

Na snímke lieska veľkoplodá, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Peľ jelše sa udrží na približne podobnej úrovni, zvýšia sa denné koncentrácie peľu liesky najmä v chladnejších oblastiach Slovenska.

Banská Bystrica 9. marca (TASR) - Minulotýždňové výrazné oteplenie naštartovalo peľovú sezónu jelše a liesky. "Pár daždivých dní síce trochu znížilo denné koncentrácie peľu v ovzduší, ale na väčšine územia Slovenska peľ dosahoval vysoké až veľmi vysoké denné hladiny," uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V deviatom kalendárnom týždni dominoval v ovzduší peľ jelše a liesky. Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší zachytili skoro všetky monitorovacie stanice v posledný februárový deň. V Bratislave sa už naplno rozbehla aj peľová sezóna drevín z čeľadí cyprusovité - tisovité. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval v menších množstvách peľ brestu a topoľa. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali nízke až stredné hladiny.  

"Ako takmer každý rok o tomto čase nie je prognóza pre polinotikov veľmi priaznivá. Po naštartovanej peľovej sezóne jelše aj liesky môžeme počas slnečných či veterných dní bez zrážok očakávať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie peľu v ovzduší," avizuje odborníčka.

Peľ jelše sa udrží na približne podobnej úrovni, zvýšia sa denné koncentrácie peľu liesky najmä v chladnejších oblastiach Slovenska. Zvýšia sa aj denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité – tisovité. Rovnako pribudne aj peľu brestu a topoľa. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou a prípadnými nočnými mrazmi.