Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Union zdravotná poisťovňa opäť pozýva svojich poistencov na prevenciu

Foto: Union

Union zdravotná poisťovňa opäť pozýva svojich poistencov na prevenciu a zároveň za účasť na preventívnych prehliadkach odmeňuje.

Bratislava 22. mája (OTS) - Poisťovňa aj tento rok pokračuje vo vlastnom skríningovom programe. Keďže na Slovensku zatiaľ nie je zavedený organizovaný skríning, bude Union zdravotná poisťovňa pokračovať vo vlastnom unikátnom skríningovom programe, ktorý pilotne spustila v minulom roku.

V tomto období takmer 12 000 svojim poistencom odoslala pozývací list na preventívne prehliadky a špeciálne vyšetrenia, ktoré sa v rámci nich vykonávajú. V liste každý nájde odporučenie objednať sa u lekára alebo v zdravotníckom zariadení, ktoré sa nachádza najbližšie k miestu jeho bydliska. Preventívne prehliadky aj všetky vyšetrenia v rámci nich sú pre poistencov bezplatné.

Vo svete je skríning bežný, no doma v tomto smere výrazne zaostávame. Celoplošne organizovaný pozývací systém, ktorý zaviedla Union zdravotná poisťovňa na skríningové vyšetrenia výrazne zvyšuje účasť ľudí na prevencii. Vďaka tomu je možné zachytiť veľké množstvo včasných štádií rakoviny a celkovo znížiť úmrtnosť. Dokazujú to skúsenosti zo susedných krajín, kde majú skríning zavedený.

Už pri minuloročnom spustení nášho skríningového programu sa nám potvrdil veľký význam adresného pozývania poistencov. Pri pilotnej fáze sa vďaka prehliadkam podarilo zachytiť každému šiestemu nádorové ochorenie, alebo nádorové zmeny s vysokou šancou na vyliečenie. Preto aj tento rok pokračujeme v oslovovaní poistencov, pretože sa jednoznačne ukázalo, ako je prevencia mimoriadne dôležitá a má význam,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne.
Vďaka včasnému zachyteniu ochorenia, títo poistenci už vo väčšine prípadov absolvovali liečbu a majú tak veľkú šancu na vyliečenie. Preventívna prehliadka môže zachrániť život a preto nie je dobré podceňovať význam prevencie.

Union zdravotná poisťovňa odmeňuje za prevenciu
Keďže počet ľudí, ktorí pravidelne absolvujú preventívne prehliadky je ešte stále pomerne nízky, snažíme sa našich poistencov k účasti na prevencii každoročne pozitívne motivovať. Všetkým poistencom od 45 rokov, ktorí dôsledne absolvovali sledované preventívne prehliadky, vrátane vyšetrení pre skoré odhalenie vybraných onkologických ochorení, budeme aj v tomto roku posielať odmenu. Potvrdzujeme tak líniu nadštandardnej starostlivosti o svojich poistencov.
Odmeňovaním svojich poistencov za účasť na preventívnych prehliadkach sme urobili výrazný krok smerujúci k zvýšeniu miery osobnej zodpovednosti každého poistenca za svoje zdravie,“ doplnila špecialistka vývoja programov zdravia Union zdravotnej poisťovne Miroslava Jurčáková.

Ďalšie aktivity Union zdravotnej poisťovne v oblasti prevencie rakoviny


Preventívna pripomienka
Keďže včasné zachytenie onkologického ochorenia v rámci preventívnej prehliadky zvyšuje šancu na jeho vyliečenie až o 90%, svojim poistencom formou bezplatnej služby pravidelne pripomíname (SMS alebo e-mailom), že je vhodné ju absolvovať

Vyšetrenia pre včasné odhalenie vybraných onkologických ochorení
Nad rámec zákona uhrádzame špeciálne vyšetrenia, vykonávané v rámci preventívnych prehliadok:
- test okultného krvácania v stolici pre včasnú diagnostiku rakoviny hrubého čreva a konečníka už od 40 rokov,
- cytologické skríningové vyšetrenie steru z krčka maternice pre včasnú diagnostiku rakoviny krčka maternice už od 18 rokov,
- vyšetrenie hladiny PSA v rámci preventívnej urologickej prehliadky už od 40 rokov.

Prispievame na jediné očkovanie proti onkologickému ochoreniu
Cieľom očkovania je zabrániť HPV infekcii, ktorá môže byť príčinou vzniku rakoviny krčka maternice. Dievčatám vo veku 13 až 15 rokov poskytujeme 50% príspevok na vakcínu SILGARD, CERVARIX alebo Gardasil 9.

Poistenie onkologických chorôb
Pre tých, ktorí nenechávajú na náhodu svoju finančnú situáciu v prípade vzniku onkologického ochorenia, ponúka Union poisťovňa komerčné poistenie, z ktorého je možné financovať zakúpenie kvalitných výživových doplnkov, zdravotných pomôcok, alebo uhradiť iné zvýšené náklady v dôsledku liečby. Súčasťou poistenia je tiež možnosť overenia správnosti stanovenej diagnózy a liečby u renomovaných špecialistov v zahraničí.