Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNLP získala od darcov na plese nový inkubátor a termolôžko

UNLP, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Prístroje dnes na oddelení slávnostne odovzdal riaditeľ nemocnice Ladislav Rosocha.

Košice 30. mája (TASR) – Nový inkubátor a termolôžko pribudli novorodeneckému oddeleniu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach. Zakúpili ho z výťažku januárového charitatívneho plesu UNLP, na ktorom sa vyzbieralo 17.045 eur.

Prístroje dnes na oddelení slávnostne odovzdal riaditeľ nemocnice Ladislav Rosocha. "Charitatívny ples sme organizovali prvýkrát a bol som veľmi milo prekvapený vyzbieranou sumou," povedal pre novinárov. Nemocnica by chcela v organizovaní takýchto charitatívnych akcií, ktoré pomôžu získať potrebné prístroje, pokračovať.

Primárka neonatologického oddelenia Božena Pšeničková konštatovala, že potrebná je stála modernizácia zdravotníckej prístrojovej techniky. Dar rozšíril počet ich inkubátorov na päť a termolôžok na tri. "Inkubátor slúži pre starostlivosť o novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ako aj zrelých novorodencov s problémami," vysvetlila. Termolôžko je ďalšie zariadenie na monitorovanie a starostlivosť o novorodencov, ktorí majú po pôrode ťažkosti. "Dúfame, že ďalšie plesy nám opäť niečo malé donesú," dodala s úsmevom.

V súvislosti s policajnými zisteniami o manipulácii miliónového tendra na budovaný monoblok urgentného príjmu nemocnice Rosocha pre TASR zopakoval, že stredajšia (29. júna) správa ho prekvapila a nemocnica nemá v prípade oficiálne informácie. Stavebná časť prác podľa neho pokračuje v poriadku a v septembri by mala byť ukončená. Riaditeľ je presvedčený, že projekt z eurofondov za vyše 26 miliónov eur sa napriek kauze podarí dokončiť.

Verejné obstarávanie pre nemocnicu zabezpečovala firma Pro Tender, víťazom na dodávku prác sa vlani za bývalého vedenia nemocnice stala spoločnosť PKB Invest. "Konateľ obchodnej spoločnosti Ján B. s pomocou člena predstavenstva Milana D. mali dohodnúť podmienky verejnej súťaže tak, aby sa stala víťazom konkrétna osoba. Ďalší obvinený, Peter H., odborne spôsobilý za realizáciu postupu pri verejnom obstarávaní nemocnice, vedel o tejto dohode a napriek tomu mal porušiť princípy rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov podľa zákona o verejnom obstarávaní," informovala polícia.