Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnou kozmetikou

rad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Írsku a v Nemecku. Ide o výrobok Lining Black – farba na tetovanie. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok - polycyklické aromatické uhľovodíky (6,6 mg/kg). Foto: TASR/ÚVZ SR

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ, ktoré do systému rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) nahlásili kontrolné orgány v Írsku a v Nemecku. Podľa hygienikov je možné, že sa uvedené výrobky vyskytujú aj na Slovensku.

Ide o kozmetický výrobok na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie Escova Iluminadora Inteligente Karite, Termo Ativo, Uso Professional značky Formula 1 Professional. Produkt pochádza z Brazílie, výrobná dávka je 7/2011, 7/2013. Objem výrobku je 1000 ml, zabalený je v plastovej fľaši s červenou a oranžovou etiketou. Na výrobku je uvedené, že obsahuje 0,98 % formaldehydu. Vo výrobku bola prekročená povolená koncentrácia formaldehydu.

Ďalším nebezpečným výrobkom je farba na tetovanie Lining Black značky INTENZE Ink. Produkt pochádza z USA, je to čierna tekutina s objemom 10 ml zabalená v skúmavke na centrifugovanie. Ide o výrobnú dávku Lot SS74, BK56IMX40, MHD 02/28/16. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok - polycyklické aromatické uhľovodíky (6,6 mg/kg). Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm. TASR informácie poskytol zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Írsku a v Nemecku. Ide o výrobok Iluminadora Inteligente Karite, Termo Ativo, Uso Professional – kozmetický výrobok na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie. Na výrobku je uvedené, že obsahuje 0,98% formaldehydu. Vo výrobku bola prekročená povolená koncentrácia formaldehydu.
Foto: TASR/ÚVZ SR