Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Liptovskej nemocnici otvorili nový očný pavilón

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Nemocnica v poslednom období zaznamenala stúpajúci trend očných chorôb, a tým aj rastúci nápor na operácie.

Liptovský Mikuláš 9. októbra (TASR) - V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši otvorili v utorok nový očný pavilón. Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej pomôže nové pracovisko jednodňovej očnej chirurgie zlepšiť v Liptove dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

"ŽSK podporuje všetky zdravotnícke zariadenia v ich modernizácii. Naším cieľom je vytvárať v nemocniciach, ktorých sme zriaďovateľom, špecializované pracoviská. Nový pavilón bude poskytovať kompletné odborné vyšetrenia zrakového aparátu. Dôležité je, aby aj personál odvádzal kvalitnú prácu," povedala Jurinová.

Nemocnica v Liptovskom Mikuláši poskytuje zdravotnú starostlivosť v spádovej oblasti pre 72.000 obyvateľov. V poslednom období zaznamenala stúpajúci trend očných chorôb, a tým aj rastúci nápor na operácie. "V novom očnom pavilóne máme dve operačné sály a posilnili sme sa aj personálne. Vďaka tomu máme takmer každý deň v týždni priestor operovať. Na predchádzajúcom pracovisku sme mohli operovať len dva- až trikrát do týždňa. Teraz máme vytvorené ideálne podmienky," uviedla primárka oddelenia Sidónia Siváková.

Očný pavilón sa nachádza v budove, ktorá bola nevyužívaná a jej prevádzka sa začala otvorením prvej verejnej lekárne na prízemí. Rozsiahlu rekonštrukciu budovy financovali zo zdrojov ŽSK a z dotácie z Úradu vlády SR. "Doteraz stavebné úpravy a rekonštrukcia celej budovy stáli 1,3 milióna eur a do prístrojového vybavenia sme investovali okolo 300.000 eur," doplnila riaditeľka nemocnice Ľudmila Pohančeníková.

Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej sú okrem jednodňovej očnej chirurgie pacientom v budove k dispozícii verejná lekáreň a tri ambulancie – všeobecná ambulancia pre deti a dorast a kardiologické ambulancie pre deti a dospelých.