Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V SR podstúpi laparoskopickú operáciu menej onkopacientov ako vo svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Laparoskopické výkony ako odstránenie žlčníka alebo operácia prietrže sú dostupné pre väčšinu pacientov na Slovensku.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Robotika a laparoskopia sú podľa európskych chirurgov najnovšími trendmi v onkochirurgii. S cieľom zmeniť prístup k robotickým a laparoskopickým operáciám to uviedli v Bratislave na medzinárodnom kongrese, ktorého organizátorom je už po druhýkrát Chirurgická klinika a transplantačné centrum Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine.

"Stav vedeckého poznania a klinické dáta hovoria v prospech týchto mini-invazívnych výkonov. Pre pacienta prinášajú rýchlejšiu rekonvalescenciu pri porovnateľnej onkologickej radikalite a čo je asi najdôležitejšie, s menším počtom pooperačných komplikácií," povedal Alexander Ferko, lekár z Chirurgickej kliniky a Transplantačného centra Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine.

V rámci podujatia sa zameranie týkalo hlavne robotických či laparoskopických operácií a výkonov, napríklad onkochirurgické operácie pečene a pankreasu.

Laparoskopické výkony ako odstránenie žlčníka alebo operácia prietrže sú dostupné pre väčšinu pacientov na Slovensku, avšak takzvané zložitejšie laparoskopické výkony konečníka, hrubého čreva, pečene a pankreasu sú stále pre slovenských pacientov dostupné len na niektorých pracoviskách.

Podľa Chirurgickej kliniky a transplantačného centra Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine podstúpi vo svete laparoskopickú operáciu až 80 percent pacientov, no na Slovensku sa laparoskopicky zoperuje približne 20 percent pacientov, ktorí trpia rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Pod vedením Ferka prezentovali slovenskí lekári po prvýkrát výsledky testovania nového operačného postupu pre rakovinu konečníka, ktorý znižuje pooperačné komplikácie a potrebu vývodu. Týmto by podľa lekárov mal zefektívniť liečbu a následnú rekonvalescenciu.

Na kongrese sa k týmto trendom vyjadrili aj profesor Amjad Parvaiz z Veľkej Británie, ktorý je svetovým lídrom v robotickej kolorektálnej chirurgii alebo profesor Bjorn Edwin z Nórska, ktorý prezentoval aktuálne novinky z oblasti chirurgie pečene.