Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka nevidí priestor na ďalšie zvyšovanie miezd v zdravotníctve

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zuzana Zvolenská poukázala na to, že "dramatické" zvýšenie miezd aj ostatných zamestnancov v zdravotníctve by znamenalo zánik jednotlivých zdravotníckych zariadení.

Bratislava 31. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) nevidí v tomto ani v budúcom roku priestor na razantné zvyšovanie platov ostatných zamestnancov v zdravotníctve, ako to bolo v prípade lekárov a sestier.

S ich zástupcami by sa šéfka rezortu mala začiatkom júna stretnúť za rokovacím stolom a očakáva, že z ich strany prídu požiadavky na valorizáciu platov.

Zvolenská poukázala na to, že "dramatické" zvýšenie miezd aj týchto zamestnancov v zdravotníctve by znamenalo zánik jednotlivých zdravotníckych zariadení.

"My sa v tejto chvíli snažíme, aby kroky, ktoré teraz realizujeme v zmysle platnej legislatívy, neboli zánikom a môžem povedať, že je to obrovský problém, aby naozaj tie zariadenia vôbec ostali," skonštatovala v rozhovore pre TASR.

"Musíme si otvorene povedať, že čo sa týka roku 2012 a 2013, tak na taký zásadný posun, ako bol u lekárov a sestier, jednoducho teraz nie je priestor," povedala. Poznamenala, že v súčasnosti má plnú hlavu starostí s pokrytím vyšších miezd lekárov a sestier, ktoré môže podľa jej slov viesť k návratu k situácii, že nemocnice by na zamestnancov dávali 80 percent svojich výnosov, čo považuje za veľmi zlý stav.

"Úroveň mzdového ohodnotenia v zdravotníctve určite stúpa, čo je pozitívne. Otázka je, ako rýchlo vieme naozaj toto stúpanie pokryť reálnymi finančnými zdrojmi," zhrnula. Vyššie platy lekárov a sestier si v tomto roku podľa odhadov ministerstva vyžiadajú navýšenie zdrojov na mzdy v sume asi 107 miliónov eur. Na budúci rok to má byť asi 175 miliónov eur.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch zvýšil od apríla mzdy sestier a pôrodných asistentiek na úroveň od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Vyššie mzdy lekárov zase priniesla vlaňajšia novela zákona o poskytovateľoch, ktorá bola reakciou na ukončenie krízy v zdravotníctve ohľadne hromadných výpovedí lekárov. Legislatívny rámec garantoval lekárom k januáru úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy. K júlu by mali ich platy rásť na 1,2- až 1,9-násobok a od roku 2013 majú byť na úrovni 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.