Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zrak najviac ochráni prevencia, pripomínajú odborníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejším zrakovým problémom je u mladých krátkozrakosť, teda zhoršené videnie do diaľky.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prevenciou sa dá predchádzať 75 percentám očných ochorení. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa zraku očná lekárka a chirurgička Adriana Smorádková poukazuje na význam bezbolestných očných vyšetrení.

"Mladí ľudia do 25 rokov by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky," tvrdí Smorádková. Najčastejším zrakovým problémom je u mladých krátkozrakosť, teda zhoršené videnie do diaľky. "Mnohí si myslia, že okuliare sú jedinou alternatívou, ako chybu korigovať. No nie je to tak a laserové operácie mínusových dioptrií sú dnes rýchle a bezpečné," dodala lekárka. Okrem krátkozrakosti odstránia aj astigmatizmus. Ak človek z nejakého dôvodu nie je vhodným adeptom na laserový zákrok, podľa Smorádkovej je možná implantácia vnútroočných šošoviek.

"Ľudia okolo päťdesiatky by mali absolvovať preventívne očné prehliadky častejšie, ideálne raz ročne," radí. V tomto veku už mnoho ľudí potrebuje okuliare na čítanie. Ak si na ne nedokážu zvyknúť, riešením tiež môže byť zákrok, počas ktorého očný chirurg implantuje vnútroočné šošovky. "Trendom sú trifokálne šošovky vhodné pre pacientov, ktorí potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj k práci s počítačom. Výhodou je, že táto metóda je zároveň prevenciou sivého zákalu," doplnila Smorádková.

Sivý zákal je diagnózou, s ktorou vyhľadávajú ľudia očných lekárov najčastejšie po 60. roku, no môže sa objaviť aj skôr. Metabolické procesy v šošovke spôsobia, že človek vidí hmlisto, akoby cez mliečne sklo. Jedinou metódou odstránenia sivého zákalu je operácia. Vo vekovej skupine nad 60 rokov sa často vyskytujú aj ďalšie očné ochorenia, napríklad zelený zákal či diagnózy, ktoré súvisia s cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Práve preto sú tu preventívne prehliadky veľmi dôležité.