Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z.Zvolenská: Máme právo povedať, že počas štrajku nesmú ohroziť životy

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Foto: TASR

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný to však vidí inak.

Bratislava 26. mája (TASR) - Vláda SR má právo povedať, že počas štrajku zdravotníkov nesmú byť ohrozené životy a zdravie pacientov.

V dnešnej relácii televízie TA3 V politike to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) na margo nedávno schválenej novely Trestného zákona, ktorá zdravotníkom, ak v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, prináša hrozbu väzenia, straty registrácie na desať rokov či peňažnej sankcie.

"V roku 2011 a 2012 sme boli svedkami, že štát nemá presne stanovené pravidlá v takýchto núdzových situáciách. Je dôležité, že takúto úpravu už máme, lebo štát je zodpovedný za to, aby došlo k čo najmenším ujmám. Nie je pravda, že limitujeme štrajk, ale aj v prípade štrajku máme ako štát právo povedať, že počas neho nesmie dôjsť k ujme na zdraví či živote," vyhlásila ministerka.

Podpresdeda SDKÚ-DS Vialiam Novotný
Foto: TASR/Martin Baumann
Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný to však vidí inak. "Vláda si pripravila poistku, ktorá slúži na to, že ak by niečo bolo, sú na to pripravení. Je to kladivo, Smer-SD straší zdravotníkov," tvrdí opozičný politik. Zvolenská to odmieta. "Nie je to kladivo, vláda pripravila štít pre tých, ktorí by mohli prísť k ujme na zdraví či živote. Ja dúfam, že k tomu nikdy nepríde a nebude potrebné siahnuť k štrajku, ale aj štrajk má svoje hranice. Núdzový stav je navyše vec, ktorá je časovo obmedzená na maximálne 90 dní. Ide len to, aby v tom čase boli nejaké pravidlá," vysvetlila ministerka, podľa ktorej zdravotníci budú môcť štrajkovať.

Novotný ale upozornil, že ťažko sa bude zdravotníkom rokovať, keď ministerstvo zdravotníctva je v situácii, že aj keď sa so zdravotníkmi nedohodne, aj tak budú musieť nastúpiť do práce. "Smer akoby chcel povedať, že ak sa nám nebude dariť kolektívne vyjednávať, máme takúto poistku," podotkol. Zároveň upozornil, že aj v dnes platnom zákone o núdzovom stave je povinnosť nastúpiť do práce. "V roku 2011 ale nebol problém, že by niekto nenastúpil do práce, problém bol, že lekári išli na PN a takého človeka nemôžete poslať do práce. Táto novela to nerieši," upozornil. Dodatočné kontrolovanie práceneschopnosti totiž považuje za nedostatočné a nič neriešiace.

Lekárske odborové združenie v spolupráci s partnerskými organizáciami z ostatných troch krajín V4 – Českej republiky, Poľska a Maďarska, zorganizovalo spoločný protest lekárov týchto krajín. Protest sa uskutočnil 20. novembra 2012 vo všetkých štyroch krajinách naraz, so symbolickým začiatkom päť minút po dvanástej. Jeho cieľom je pripomenúť vládam týchto krajín ich záväzok voči zdravotníctvu. Na snímke protest zdravotníkov pred budovou Fakultnej nemocnice v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Poslanec tiež tvrdí, že zdravotníci pred voľbami podporovali Smer-SD a on ich oklamal. "Očakávali, že sa im bude lepšie vyjednávať so Smerom ako s vládou Ivety Radičovej. Tento jednostranný akt však nebudí dôveru na ich strane a eskaluje napätie," konštatoval Novotný.

Zvolenská ho však upozornila, že ideovo ide o rovnaký zákon, o akom uvažovala Radičovej vláda. Ten však napokon prijatý nebol. "Podstatné je, aby štát bol na niektoré situácie pripravený a my nie sme pripravení neštandardne. Verím, že tá situácia nenastane, lebo vedieme dialóg. Zároveň nie je pravdou, že táto novela nebola odkomunikovaná. Je prirodzené, že ju neprijali všetci s radosťou, ale všetci poznali jej obsah. Pripravovať sa na krízu treba pred ňou a nie v jej čase," deklarovala.

Diskutéri sa nevyhli ani ambícii vlády SR zaviesť systém jednej štátnej zdravotnej poisťovne (ZP). "Vláda by mala v najbližších dňoch odsúhlasiť verejné obstarávanie na ohodnotiteľa ceny," avizovala Zvolenská, podľa ktorej v najbližšom čase príde do pripomienkového konania aj samotný transformačný zákon. Ministerka priznala, že celý proces má pármesačný sklz, ale nie je to nič dramatické. "Ideme to toho s vedomím, že pripravíme projekt v súlade s ústavou aj medzinárodným právom," uistila.

Novotný hodnotí projekt jednej ZP ako politický. "Prvá vláda Roberta Fica mala veľký projekt zákaz zisku a teraz za to budeme všetci pykať. Teraz je to jedna ZP.Transformačný zákon mal byť účinný od 1. mája. Myslím, že nemusím ďalej pokračovať, " podčiarkol a vyzval Smer-SD, aby zobral osobnú zodpovednosť za tento projekt, ako aj prípadné pokuty.

Opozičný poslanec zároveň neverí, že sa vláde podarí vykryť tretiu etapu zvyšovania (20, 36,5 a 38 miliónov eur v najbližších troch rokoch, pozn. TASR) platov lekárov a domnieva sa, že to pôjde na vrub nemocníc, ktoré sa budú ešte rýchlejšie zadlžovať. Zvolenská to odmieta a hovorí, že ide o zodpovedné a profesionálne prepočty príjmov zdravotných poisťovní. "Nech sa to spochybňuje ako chce, toto sú reálne čísla. Na platy bude," dodala.