Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Divadelníci v Liptovskom Mikuláši spomínali na prvé ochotnícke divadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Popoludňajší program slávnostného stretnutia ochotníkov bol v znamení dobrého divadla.

Liptovský Mikuláš 17. novembra (TASR) – Na podujatí Od Belopotockého po súčasnosť si divadelní ochotníci v sobotu (14. 11.) pripomenuli 185. výročie od uvedenia prvého slovenského ochotníckeho divadla v Liptovskom Mikuláši, kde 22. augusta 1830 miestni ochotníci predstavili pod vedením Gašpara Fejérpataky-Belopotockého hru Kocúrkovo od Jána Chalupku. TASR o tom informovala metodička pre divadlo Liptovského kultúrneho strediska (LKS) v Liptovskom Mikuláši Eva Štofčíková.

Iniciátorom stretnutia bolo podľa nej vedenie Divadelného odboru Matice slovenskej (DO MS), ktorého sídlo je v Liptovskom Mikuláši. "V priestoroch Mestského úradu sa zišli divadelní ochotníci z Liptova a z ochotníckych divadelných súborov, ktoré združuje DO MS. Podujatie sa začalo seminárom na tému začiatky slovenského ochotníckeho divadla. Historický exkurz o vzniku a vývoji 'prvej slovenskej' ochotníckej scény v Liptovskom Svätom Mikuláši, čiže o divadelnej, ale aj inej kultúrnej a vydavateľskej činnosti G. F. Belopotockého prezentoval tajomník DO MS Peter Vrlík," doplnila metodička.

Predseda DO MS Marián Lacko účastníkov seminára informoval o vzniku DO MS v apríli 2011, čo tomu predchádzalo a aké ciele má do budúcnosti. Jeho prvoradým cieľom je vytvoriť materskú organizáciu pre ochotníkov, ktorá bude združovať a pomáhať všetkým ochotníckym divadelným súborom na Slovensku, zvlášť ochotníkom v dedinských divadelných súboroch.

"Na záver dopoludňajšieho programu položili jeho účastníci na znak úcty a úprimnej spomienky veniec k pamätnej tabuli filmového herca a divadelníka Adama Matejku. Na námestí Osloboditeľov sa potom poklonili pri soche G. F. Belopotockého," uviedla Štofčíková.

Popoludňajší program slávnostného stretnutia ochotníkov bol v znamení "dobrého" divadla. Herci z Ochotníckeho divadelného súboru ZDOS z Likavky uviedli hru z pera domáceho autora Ondreja Lanovca Keď ženy veria v bosorky. Divadlo Havran pri Základnej umeleckej škole v Rimavskej Sobote uviedlo monodrámu na motívy rovnomennej novely Stanislava Rakúsa Žobráci.

"Účastníci sa rozchádzali s prísľubom, že o päť rokov bude program osláv určite bohatší a udeje sa presne na tom istom mieste, kde sa konalo prvé slovenské predstavenie. Na Nádvorí národnej kultúrnej pamiatky Čierny orol, ktorá bola v roku 1830 miestnym hostincom a prvou slovenskou ochotníckou scénou," uzatvorila metodička pre divadlo LKS.