Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Jednou z turistických atrakcií na Liptove bude olympijský Airbus A320

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stroj má iba 12 rokov, no z technických dôvodov bol vyradený z prevádzky a už nikdy nebude lietať.

Liptovský Mikuláš 3. decembra (TASR) – Do zoznamu turistických atrakcií na Liptove pribudne takmer 40 metrov dlhý Airbus A320, ktorý priviezol oheň na olympiádu v Soči. Stroj má iba 12 rokov, no z technických dôvodov bol vyradený z prevádzky a už nikdy nebude lietať. Zakúpila ho spoločnosť Heliport Liptov, ktorá ho v týchto dňoch prepravuje z Ostravy do metropoly stredného Liptova. Po sprístupnení má lietadlo slúžiť nielen ako zaujímavosť pre turistov a návštevníkov, ale má byť tiež expozíciou pre milovníkov leteckej techniky.

Samotný transport lietadla do cieľovej stanice - Liptovského Mikuláša, zaberie tri dni, doraziť by malo v utorok 4. decembra ráno. Pred prevozom museli stroj rozobrať a demontovať mu krídla, chvostové plochy aj obidva podvozky. Trup lietadla zostal v celku. „Lietadlo sme rozobrali tak, že teraz je možné ho prepravovať ako nadrozmerný náklad, ktorý je uložený na troch samostatných valníkoch – jazdných súpravách. Najdlhšia jazdná súprava má dĺžku 43 metrov, je široká šesť metrov, vysoká 5,2 metra a váži 79,7 tony,“ vysvetlil Cyril Fogaš zo súkromného heliportu.

Jednotlivé časti sú v rozobratom stave naložené na troch špeciálnych kamiónoch – ťahačoch. „Preprava sa realizuje za stáleho policajného sprievodu z Českej republiky až na Slovensko do Liptovského Mikuláša,“ priblížil Fogaš. Dodal, že okrem toho bolo potrebné zabezpečiť v niekoľkých úsekoch asistenčné služby dopravných podnikov a aj elektrikárov.

Po prevoze lietadla na Liptov bude naspäť zmontované do pôvodného celkového stavu. Využívať ho budú ako turistickú atrakciu nielen pre domácich obyvateľov, ale aj pre turistov a všetkých, ktorých zaujíma letecká technika. „Po sprístupnení lietadla pre verejnosť chceme ukázať, z čoho všetkého sa skladá, z akých materiálov a akým spôsobom sú lietadlá vyrábané a čo všetko v sebe ukrývajú. Tiež chceme priblížiť, čo všetko bolo doposiaľ potrebné urobiť, aby ľudia vôbec mohli lietať a aby sa takýto stroj dostal do vzduchu a slúžil ľuďom ako dopravný prostriedok,“ uzavrel Fogaš.

Olympijský Airbus A320 plánujú sprístupniť zhruba o rok a pol tak, aby bol pripravený na letnú sezónu v roku 2020.