Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Rozpočet obce Liptovský Ján môže prísť takmer o 120.000 eur

Erb mesta Liptovský Mikuláš Foto: Heraldický register

Na údajné viacnásobné závažné pochybenia obce opätovne upozorňuje aj občianske združenie (OZ) Proti korupcii.

Liptovský Ján 10. decembra (TASR) - Pokladnica obecnej samosprávy v Liptovskom Jáne môže prísť takmer o 120.000 eur. Tieto finančné prostriedky mali byť neoprávnene vyfakturované pri realizácii rekonštrukcie námestia s finančnou podporou eurofondov. Na údajné viacnásobné závažné pochybenia obce opätovne upozorňuje aj občianske združenie (OZ) Proti korupcii.

Vedenie obce podalo uplynulý týždeň na Krajskom súde v Bratislave žalobu na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Žiadame preskúmanie zákonnosti správy o výsledku kontroly pri projekte revitalizácia námestia v obci Liptovský Ján. My sme sa prostredníctvom stavebného dozoru a vykonaných sond voči tejto správe odvolali, avšak naše pripomienky neboli zapracované," povedal pre TASR starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo. Kontrola z ministerstva pôdohospodárstva bola podľa starostu nekompetentná. Po takmer troch rokoch od kontroly, v októbri 2015, prišla obci výzva na úhradu nezrovnalostí vo výške 123.000 eur, z čoho obec zaplatila z vlastných zdrojov 6000 eur.

MPRV SR nemá k dnešnému dňu oficiálnu informáciu o podaní súdnej žaloby prijímateľa. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa nestotožňuje s tvrdením, že kontrola na mieste nebola vykonaná dôsledne. V rámci kontroly sme si na mieste dali vypracovať odborný posudok nezávislým znalcom v oblasti stavebníctva, ktorý skonštatoval porušenia, na základe čoho boli ním popísané pochybenia zahrnuté do celkovej výšky neoprávnených výdavkov," uviedla Simona Lucia Horváthová z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

OZ Proti korupcii sleduje kauzu rekonštrukcie námestia v Liptovskom Jáne už tri roky. Na prípad ich upozornili bývalí pracovníci stavebnej firmy Molior group, s. r. o. "Nie všetky práce boli korektne urobené, veľa prác bolo vyfakturovaných, ale neurobených. Tie objemy boli v nižších množstvách urobené, ale vyfakturované boli väčšie objemy," zdôraznila predsedníčka OZ Vanda Tuchyňová. Najzávažnejšie pochybenie vidí vo fakturácii odvodňovacích žľabov, kde mali byť vyfakturované kvalitnejšie žľaby, ale použité mali byť menej kvalitné.

Starosta Juraj Filo bezprostredne reagoval, že obec zrealizovala spomínaný projekt v zmysle projektovej dokumentácie. "Keďže to bol eurofondový projekt, my sme tú projektovú dokumentáciu jednoducho museli dodržať. My sme aj vydokladovali, že tie veci, ktoré nám boli vytýkané, sú tam zabudované a sú zrealizované," uviedol. Predsedníčka OZ Proti korupcii pripomína, že výsledkom kauzy je odvolanie Milana Ovseníka z funkcie riaditeľa Sprostredkovateľského orgánu pod Riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program.