Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Knižnica Turčianskej galérie sa rozšírila o 68 nových titulov

Ilustračné foto. Foto: Cvernovka ateliér priestory obchod knihy umenie

Na začiatku roka 2017 sa vedenie galérie rozhodlo sprístupniť knižnicu pre širšiu verejnosť a zapísať ju do Zoznamu knižníc SR na Ministerstve kultúry SR.

Martin 14. augusta (TASR) – Vďaka projektu Akvizície Turčianskej galérie získala knižnica galérie 68 nových titulov o výtvarnom umení. Doplnenie knižničného repertoáru financovala z grantu Fondu na podporu umenia. TASR o tom informovala PR manažérka Turčianskej galérie v Martine Nina Haverl.

Knižničný fond podľa nej tvorí približne 4000 knižných jednotiek, ktoré sa z prevažnej časti venujú umeniu. "Knižnica Turčianskej galérie fungovala ešte donedávna prevažne ako príručná knižnica pre zamestnancov, výtvarníkov a kurátorov v nej vystavujúcich. Počas tohto obdobia bola napĺňaná knižnými titulmi z Okresnej pamiatkovej správy v Martine, z darov a sporadických nákupov. Časť knižničného fondu tvorili aj publikácie či katalógy nadobudnuté výmenou s inými kultúrnymi organizáciami," dodala PR manažérka Turčianskej galérie.

Doplnila, že na začiatku roka 2017 sa vedenie galérie rozhodlo sprístupniť knižnicu pre širšiu verejnosť a zapísať ju do Zoznamu knižníc SR na Ministerstve kultúry SR. "Týmto sme stanovili aj svoje zameranie a sústreďujeme sa už len na výtvarné umenie a príbuzné odbory. Knižnica Turčianskej galérie nebola pravidelne dopĺňaná novými titulmi niekoľko rokov a doposiaľ nemala vyhradené zameranie," uviedla Haverl.

"Bolo nevyhnutné aktualizovať knižničný fond, aby by bol pre návštevníkov atraktívny. Knižnica slúži aj zamestnancom Turčianskej galérie pri ich aktivitách a práci s návštevníkmi. Konajú sa tu prednášky dejín umenia pre študentov, edukačné aktivity pre deti a študentov, Umenie pre seniorov. I keď knižnica nikdy nebude rozsahom patriť medzi veľké, veríme, že prispeje k celkovej vzdelanostnej a vedomostnej úrovni širokej verejnosti," uzavrela PR manažérka Turčianskej galérie.