Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

MARTIN: Konanie exekútora spoločnosti PK Faktoring je nezákonné

Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Mesto Martin sa na konci marca dostalo pre pohľadávku do nútenej správy. Pohľadávka je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995.

Martin 13. júla (TASR) - Mesto Martin nevyplatí spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., z pohľadávky približne 8,5 milióna eur žiadne peniaze pred rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky. Konanie exekútora spoločnosti, ktorý len pred niekoľkými dňami mestu doručil exekučný príkaz na vykonanie exekúcie predajom vybraných nehnuteľností vo vlastníctve mesta je porušením zákona, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii primátor mesta Andrej Hrnčiar.

"Na Okresný súd v Martine sme podali námietku proti exekúcii. Kým Ústavný súd nerozhodne, kto bude v tomto spore úspešný, navrhujeme, aby sme celú pohľadávku uložili do notárskej úschovy a dostane ju ten, kto bude úspešný. Ak by sme tú spornú pohľadávku vyplatili teraz a v súdnom spore by sme boli úspešní my, nie je žiadna pravdepodobnosť, že by sme tie finančné prostriedky získali späť. Nakoľko ide o spoločnosť s ručením obmedzeným, tie peniaze by boli už dávno niekde inde," vysvetlil Hrnčiar s tým, že mesto Martin sa rozhodlo zatiaľ nečerpať schválený úver.



Mesto Martin podľa neho naďalej neuznáva existenciu pohľadávky, ktorá je výsledkom dlhoročného sporu v kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole. Ako ďalej vysvetlil, exekútor spoločnosti PK Faktoring vyvíja svojimi krokmi psychologický tlak na vedenie mesta a poslancov mestského zastupiteľstva. "Otvorene porušil zákon, ideme to riešiť aj s ministerkou spravodlivosti. Pozemky či budovy, ktoré sú v exekučnom príkaze, ako napríklad Turčianska galéria, sa v súčasnosti určite nemôžu podľa zákona predávať," doplnil.

Mesto Martin sa na konci marca dostalo pre pohľadávku do nútenej správy. Pohľadávka je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995.