Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Vyhlásili výsledky súťaže Vianočná pohľadnica

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Turanovič

Detskí autori vo svojich výtvarných prácach prezentovali svoje zručnosti a vnímanie vianočnej tematiky.

Dolný Kubín 14. decembra (TASR) - V priestoroch Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne dnes slávnostne sprístupnili kolekciu víťazných prác 12. ročníka medzinárodnej súťaže Vianočná pohľadnica. Organizátori tiež vyhlásili výsledky a odovzdali ceny. Do súťaže sa zapojilo viac ako 5000 detí z 315 škôl zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

Detskí autori vo svojich výtvarných prácach prezentovali svoje zručnosti a vnímanie vianočnej tematiky. Okrem tradičných vianočných námetov, ako je sv. rodina a betlehem, boli zastúpené aj práce so zimnými hrami v prírode pri stavaní snehuliaka či vianočné prírodné motívy. Nechýbali ani práce zachytávajúce zvyky a tradície sviatočného obdobia. Porota, ktorej členmi boli umelci ako Miroslav Knap, Daniel Marček a Maria Posluszna, navrhla udeliť 36 individuálnych a 26 kolektívnych cien. "Ocenili svojskú detskú interpretáciu, kreatívne riešenia a experimenty s materiálom," uviedol riaditeľ OKS Miroslav Žabenský.

Medzi škôlkarmi sa im najviac páčili diela päťročného Teodora Baraňaya zo Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v Liptovskom Jáne a šesťročnej Reginy Košíkovej z Bratislavy. Deti zo základných škôl a základných umeleckých škôl (ZUŠ) súťažili v dvoch kategóriách, od šesť do desať rokov a od 11 do 15 rokov. Víťazmi medzi žiakmi ZŠ sú desaťročný Maximilián Juns zo ZŠ P. J. Šafárika Prievidza, desaťročná Alexandra Dzurilová zo ZŠ Martinská v Žiline a 13-ročný Lukáš Lenko zo ZŠ Jarná v Žiline.

Zo ZUŠ sa najviac darilo desaťročnej Anete Hájkovej zo ZUŠ Vladislava Vančury z Hája v Sliezsku v Českej republike, 14-ročnej Laure Laczovej zo ZUŠ v Hurbanove, 11-ročnej Tatiane Pavelčíkovej zo ZUŠ F. Špániho Žilina a 11-ročnej Nikole Bartošíkovej zo ZUŠ Bernolákovej z Holíča. Do súťaže sa zapojili aj stredné školy. V tejto kategórii získala prvenstvo Nataša Bangová zo Spojenej školy v Nižnej. Víťazmi spomedzi žiakov špeciálnych základných škôl (ŠZŠ) sú Rosália Hudečková a Jennifer Zsoldosová zo Spojenej školy Okoč, Daniel Kroščen zo ŠZŠ Slnečná Spišský Štiavnik a Miroslav Krištofík zo ŠZŠ Matuškova Dolný Kubín.

Dolnokubínska výstava potrvá do 20. januára 2016. Ďalšie výstavné kolekcie sú nainštalované od 3. decembra do 4. januára 2016 vo foyeri Národnej rady SR v Bratislave, od 7. decembra do 15. januára 2016 v priestoroch Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši a od 8. decembra do 15. januára 2016 v Dome kultúry Papiernik Zywiec v Poľsku.