Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj bude hospodáriť s rozpočtom vo výške 167 miliónov eur

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Foto: TASR

Do oblasti dopravy rozdelí ŽSK viac ako 31 miliónov eur.

Žilina 21. decembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) bude v roku 2016 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 167 miliónov eur, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili poslanci Zastupiteľstva ŽSK.

"Teší ma, že je tam vyššia čiastka predovšetkým na kapitálové výdavky. A čo je asi najdôležitejšie, využijeme už aj úver, schválený na ostatnom zastupiteľstve. V budúcom roku je to 16 miliónov eur. Z toho 14 miliónov eur pôjde na oblasť zdravotníctva, najmä na vybudovanie urgentných príjmov do štyroch nemocníc v našom kraji, množstvo prístrojovej techniky a rekonštrukciu pavilónov nemocníc. Na správu ciest pôjde sedem miliónov a na eurofondy pre budúci rok ďalšie dva milióny. Z vlastných zdrojov využijeme ďalších 11 miliónov eur," povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

V budúcoročnom rozpočte podľa neho samosprávny kraj prerozdelí finančné prostriedky do všetkých oblastí – vzdelávania, sociálnych služieb, dopravy, kultúry i zdravotníctva. "Žilinský kraj aj tento rok vloží najviac financií do sociálnej oblasti, v ktorej je najväčším poskytovateľom sociálnych služieb na Slovensku," zdôraznil Blanár s tým, že pre sociálne služby je v rozpočte vyčlenených 32 miliónov eur.

Do oblasti dopravy rozdelí ŽSK viac ako 31 miliónov eur. "V novom roku plánujeme rekonštrukcie ciest II. a III. triedy v regiónoch Kysuce, horné Považie, Turiec, Liptov a Orava vo výške 7,5 milióna eur. Zvyšné finančné prostriedky vkladáme do regionálnych závodov Správy ciest ŽSK, napríklad aj na generálnu opravu desiatich vozidiel Tatra alebo nosičov špeciálnych nadstavieb, a na zabezpečenie služieb prímestskej autobusovej dopravy," uviedol predseda ŽSK.

Takmer 7,5 milióna eur z rozpočtu ŽSK poputuje do oblasti zdravotníctva. "Kysucká nemocnica v Čadci, Liptovská nemocnica v Liptovskom Mikuláši, Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne a Hornooravská nemocnica v Trstenej spolu s Oravskou poliklinikou v Námestove využijú finančné prostriedky najmä na rekonštrukciu priestorov a investície do prístrojového vybavenia. Rovnako plánujeme vybudovať vo všetkých našich nemocniciach urgentné príjmy, do ktorých investujeme 3 milióny eur," podotkla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Anna Majbíková.

Zastupiteľstvo ŽSK dnes schválilo aj návrh Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) ŽSK do roku 2020, ktorého zámerom je definovať potenciál, potreby a hlavné ciele rozvoja kraja. "Na tvorbe tohto dokumentu sa podieľali odborníci a boli vytvorené aj štyri pracovné expertné skupiny, vďaka ktorým vzniklo dielo, zohľadňujúce našu aktuálnu sociálno-ekonomickú situáciu, nové výzvy a podmienky, ktoré nás čakajú v rámci Európskej únie a Slovenska. Zároveň vďaka nemu budeme môcť predkladať aj v novom programovom období žiadosti o čerpanie eurofondov pre rozvoj Žilinského kraja," vysvetlil Blanár.