Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský samosprávny kraj zapojil do športu už viac ako 6000 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Celkovo ich podporil sumou takmer 400.000 eur.

Žilina 16. júla (TASR) - Viac ako 6000 detí zapojil počas desiatich rokov do športu Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pomocou súťaží, podujatí a pretekov. Celkovo ich podporil sumou takmer 400.000 eur.

Najpopulárnejšou aktivitou je podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára každoročne Župná kalokagatia. V tomto roku absolvovalo školské a regionálne kolá až 500 žiakov z 55 stredných škôl. "Župná kalokagatia má za cieľ prepojiť teoretické znalosti s fyzickou zdatnosťou, čo dnešnej mládeži často chýba. Preto súťaž podporujeme a organizujeme už desať rokov, čím sa snažíme zapojiť študentov aj do iných mimoškolských aktivít," vysvetlil s tým, že deti by mali mať nielen dostatočné vedomosti z histórie či matematiky, ale dôležitý je tiež pohyb a správna telesná výchova. Podľa jeho slov je veľkým úspechom viac ako 4000 žiakov, ktorí sa počas desiatich rokov existencie Župnej kalokagatie zapojili do jednotlivých kôl.

Obľúbenými pretekmi sú podľa neho v Žilinskom kraji aj župné Majstrovstvá žiakov stredných škôl v zjazdovom lyžovaní a snoubordingu organizované od roku 2011. O najlepšie umiestnenie na svahu bojovalo už takmer 700 stredoškolákov. Tradíciu má aj šachový turnaj o cenu riaditeľa Úradu ŽSK, v ktorom sa počas jeho osemročnej existencie vystriedalo 660 nadaných šachistov. Školáci sa ďalej môžu zapojiť i do súťaží Môj slovenský športový idol či Parádny deň.

"Okrem organizovania týchto súťaží je pre nás veľmi dôležitý aj grantový program Vráťme šport do škôl. Otvorili sme ho v roku 2007 a za toto obdobie sa nám podarilo investovať do zlepšenia športových podmienok na našich školách viac ako 300.000 eur. Vybudovali sme ihriská, telocvične, vybavili ich kvalitnými a modernými pomôckami a podporili množstvo našich mladých talentov v príprave a účasti na národných a medzinárodných súťažiach," dodal Blanár.