Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zimné športy

Na MSJ v biatlone šprintérskym šampiónom medzi kadetmi Francúz Claude

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na 7,5 km trati sa k nemu najviac v cieli zo slovenských kadetov priblížil na 22. mieste Lukáš Ottinger.

Osrblie 24. februára (TASR) - Šprintérskym šampiónom na MSJ v biatlone sa stal v Osrblí dorastenec z Francúzska Emilien Claude. Na 7,5 km trati sa k nemu najviac v cieli zo slovenských kadetov priblížil na 22. mieste Lukáš Ottinger (+2:20,7).

Po druhej streľbe viedol na medzičase Francúz Claude pred Ukrajincom Telenom o 0,7 sekundy, v cieli už mal náskok 25,2 sekundy. Sedemnásťročný Claude, najrýchlejší bežec zo všetkých, si vynahradil neúspech z vytrvalostných pretekoch, v ktorých skončil až 44.

Matej Lepeň, Lukáš Ottinger, Samuel Hubač a Miroslav Pavlák sa mali postarať o to, aby vynikol aj slovenský biatlon. Najviac sa očakávalo od Lepeňa, 17-teho vo vytrvalostných pretekoch. Tentoraz sa mu s ôsmimi trestnými okruhmi vôbec nedarilo strelecky (celková strelecká bilancia 4-4), a tak viac sa ocitli v popredí ďalší. Hubač (0-3) a Ottinger (0-1) vybielili všetky ležkové terče, v stoji minul jediný Ottinger a dosiahol zo Slovákov najvýraznejšie umiestenie. Menej sa už v teplom počasí s ôsmimi stupňami a v silnom vetre darilo Miroslavovi Pavlákovi (4-1), no streľba narobila veľa problémov a zo 100 štartujúcich každý jeden musel aspoň raz na trestný okruh.

Prezident zväzu a člen organizačného výboru Tomáš Fusko dramaticky vykreslil škody, ktoré spôsobili v Osrblí vrtochy počasia. "Zimným športom nikdy nepraje dážď a teplé počasie, momentálne sa to deje a nám to nepomáha. Museli sme pripraviť nanovo strelnicu, lebo silný dážď zmyl asi päť centimetrov snehu zo streleckej rampy. Operatívne sme navážali sneh, spevňovali ho a keďže je to stometrový úsek, ktorý musí byť v absolútnej vodorovnej rovine, dalo nám to veľa roboty."

V Osrblí sa prehnala v noci aj prietrž mračien, navozený sneh sa spevňoval salmiakom. "Inak bežecké okruhy držia perfektne, šéf tratí a riaditeľ pretekov vyjadrili veľkú spokojnosť, trate sú regulárne, pevné, jediný problém bola strelnica," pochválil úsilie organizátorov Tomáš Fusko.

Výsledky

šprint kadetov na 7,5 km: 1. Emilien Claude (Fr.) 20:18,3 (2 tr. okr.), 2. Sergej Telen (Ukr.) 25,2 (1), 3. Sivert Guttorm Bakken (Nór.) 44,6 (2), ...22. Lukáš OTTINGER 2:20,7 (1), 33. Samuel HUBAČ 2:48,1 (3), 74. Miroslav PAVLÁK 5:04,7 (5), 79. Matej LEPEŇ (všetci SR) 5:16,0 (8)