Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zimné športy

CAS dal zelenú siedmim ruským športovcom, môžu štartovať vo SP

Rus Alexander Treťjakov, majster sveta v skeletone mužov. Foto: TASR/AP

Treťjakov, ako i bronzová medailistka zo Soči skeletonistka Jelena Nikitinová, sa tak môžu predstaviť v pretekoch SP v nemeckom Altenbergu.

Lausanne 5. januára (TASR) - Sedem ruských bobistov a skeletonistov vrátane olympijského šampióna Alexandra Treťjakova môže štartovať vo Svetovom pohári. Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) im dal zelenú po tom, čo sa naň obrátila Medzinárodná bobová a skeletonová federácia (IBSF). Jej nezávislá vyšetrovacia komisia predtým odmietla suspendovať ruských športovcov napriek tomu, že ich Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po dopingovom škandále diskvalifikoval zo ZOH 2014 v Soči.

Podľa agentúry AP nemohol CAS prejednať prípad pre chybu v pravidlách IBSF. Arbitrážny súd vo svojom zdôvodnení uviedol, že Medzinárodná bobová a skeletonová federácia pokračuje vo vyšetrovaní dopingovej kauzy, pokiaľ nie je ukončené, nemôže vyrieknuť trest voči obvineným športovcom. Treťjakov, ako i bronzová medailistka zo Soči skeletonistka Jelena Nikitinová, sa tak môžu predstaviť v pretekoch SP v nemeckom Altenbergu.

Disciplinárna komisia MOV predtým anulovala výsledky 43 ruských športovcov zo ZOH 2014 a odobrala im právo zúčastniť sa na ďalších olympijských hrách za to, že mali benefitovať zo štátom podporovaného dopingového programu. Korunným svedkom v dopingovej kauze bol bývalý lekár Grigorij Rodčenkov. Ako riaditeľ antidopingového laboratória v Moskve a Soči prezradil jeho praktiky s Ruskou antidopingovou agentúrou (RUSADA), obe inštitúcie v spolupráci so štátnou mocou mali zakrývať doping ruských športovcov. IBSF odmietla potrestať ruských bobistov a skeletonistov z dôvodu porušenia medzinárodného práva, keďže Rodčenkov podľa nej nebol podrobený krížovému výsluchu.