Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

Lyžiarska federácia sa ospravedlnila huslovej virtuózke Vanesse Mae

Svetoznáma huslistka Vanessa Mae, ktorá reprezentuje Thajsko v slalome ako Vanessa Vanakornová, sa raduje po 1. kole obrovského slalomu žien na XXII. zimných olympijských hrách 18. februára 2014 v Červenej Poľane. Foto: TASR/Michal Svítok

Lyžiarska federácia pôvodne potrestala huslistku zákazom činnosti na štyri roky.

Bern 24. februára (TASR) - Medzinárodná lyžiarska federácia sa ospravedlnila husľovej virtuózke Vanesse Mae za obvinenie, že na OH 2014 v Soči štartovala na základe výsledkov zmanipulovaných pretekov v Slovinsku. Ako informovala agentúra DPA, súčasťou ospravedlnenia je aj finančná kompenzácia.

Britská umelkyňa, ktorá má dvojité občianstvo, reprezentovala na olympiáde v Rusku rodnú krajinu svojho otca Thajsko. V obrovskom slalome síce skončila posledná, ale ako lyžiarka-amatérka si získala priazeň fanúšikov. Po pretekoch sa však objavili obvinenia, že Mae si účasť na OH zabezpečila na poslednú chvíľu a to na pretekoch kategórie FIS v Slovinsku, kde senzačne obsadila 6., 7., 9. a 10. priečku. Vo výsledkoch mali byť mená pretekárok, ktoré sa na súťaži nezúčastnili a niektoré skutočné výsledky boli upravené v prospech Mae.

Lyžiarska federácia pôvodne potrestala huslistku zákazom činnosti na štyri roky. Mae sa však proti verdiktu odvolala a Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne jej dal za pravdu, keď rozhodol, že neexistuje dostatok dôkazov o manipulácii výsledkov pretekov v Slovinsku. "Vanessa Mae naše ospravedlnenie prijala a peniaze, ktoré sme jej vyplatili ako kompenzáciu, venovala na charitu," uviedla FIS v stanovisku.