Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Hodnotiaca komisia MOV ocenila oboch kandidátov na ZOH 2026

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O dejisku ZOH 2026 sa rozhodne 24. júna vo švajčiarskom Lausanne. Na základe analýzy MOV je kandidatúra Milána a Cortiny silnejšia.

Lausanne 24. mája (TASR) - Kandidáti na usporiadanie ZOH 2026 si plne osvojili olympijskú Agendu 2020. Uviedol to šéf hodnotiacej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Octavian Morariu, podľa ktorého spoločný taliansky projekt Milána a Cortiny d'Ampezzo i švédsky Štokholm myslia v prvom rade na športovcov.

"Oba projekty sa opierajú o dedičstvo a tradíciu zimných športov a ťažia zo skúseností. Disponujú športoviskami najvyššej kategórie, ktoré sú pravidelne dejiská podujatí Svetového pohára. Majú vášnivých fanúšikov, dobrovoľníkov i organizátorov. Toto všetko prispelo k výraznému ušetreniu nákladov," citovala agentúra AFP bývalého rumunského ragbistu, ktoré odzneli v hodnotiacej správe.

O dejisku ZOH 2026 sa rozhodne 24. júna vo švajčiarskom Lausanne. Na základe analýzy MOV je kandidatúra Milána a Cortiny silnejšia. Marcový prieskum ukázal, že v Taliansku sa teší 83-percentnej podpore. Spoločný projekt dvoch talianskych miest ponúka aj väčšie finančné garancie ako kandidatúra Štokholmu a Are, ktoré je roky dejisko súťaží v alpskom lyžovaní.