Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Sabovčík sa rozlúči s kariérou budúci rok v Bratislave

Na snímke bývalý slovenský krasokorčuliar Jozef Sabovčík počas stretnutia s médiami 7. decembra 2018 v Bratislave, kde informoval aj o pripravovanej krasokorčuliarskej šou Fire on Ice, ktorou by sa mal predstaviť v Bratislave v decembri 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po boku Sabovčíka, ktorý 4. decembra oslávil 55 rokov, vystúpi množstvo súčasných i bývalých krasokorčuliarskych hviezd.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Budúci rok v novembri dá definitívne zbohom aktívnej krasokorčuliarskej kariére bronzový olympijský medailista Jozef Sabovčík. Stane sa tak v jeho rodnom meste Bratislave, keď sa Zimný štadión Ondreja Nepelu stane 7. novembra 2019 miestom športovej rozlúčky dvojnásobného majstra Európy v šou Fire on Ice. Po boku Sabovčíka, ktorý 4. decembra oslávil 55 rokov, vystúpi množstvo súčasných i bývalých krasokorčuliarskych hviezd.

Po dvoch úspešných šou Kings on Ice a Stars on Ice bude metropola Slovenska svedkom ďalšej krasokorčuliarskej udalosti. Legendárny Sabovčík, prezývaný Jumping Joe, urobí definitívnu bodku za svojou bohatou krasokorčuliarsku kariérou, ktorú ozdobil bronzom na olympijských hrách v Sarajeve 1984. Do histórie sa zapísal ako prvý krasokorčuliar, ktorý predviedol v súťaži štvoritý skok.

"Dlho som uvažoval, či vôbec svoju kariéru zakončiť takto 'oficiálnym' spôsobom, alebo len tak potichu odísť zo scény. Ale záujem krasokorčuliarskych hviezd súčasnosti o spoločnú šou ma presvedčil. Predstaviť sa na záver kariéry pred slovenským publikom, na bratislavskom ľade, bude pre mňa mimoriadne emotívny moment," povedal Sabovčík, ktorý sa v piatok stretol s médiami na brífingu v Bratislave.

V rámci jedinečnej šou sa predstaví zatiaľ 7 majstrov sveta, 8 olympijských medailistov a 9 európskych šampiónov. Účasť prisľúbil olympijský víťaz zo Salt Lake City 2002 a štvornásobný majster sveta Rus Alexej Jagudin aj šesťnásobný majster Európy a dvojnásobný majster sveta a bronzový medailista na olympiáde v Pjongčangu Javier Fernandez zo Španielska. "Na Bratislavu aj Ostravu mám naozaj pekné spomienky, fanúšikovia tu sú úžasní, takže sa na šou Fire on Ice veľmi teším. Bude pre mňa česť podieľať sa na programe venovanom legende československého krasokorčuľovania. Mám rozpracovaných niekoľko projektov, ale vyhradil som si v kalendári čas na túto jedinečnú šou s mojimi priateľmi," citovala Fernandeza tlačová správa SPR media. Na šou nebude chýbať ani majster Európy z roku 2008, Čech Tomáš Verner. "Som naozaj nadšený, že sa môžem podieľať na jedinečnej akcii venovanej práve Jozefovi Sabovčíkovi, legende nášho športu. Verím, že záujem zo strany fanúšikov bude obrovský a teším sa na skvelú atmosféru, ktorú diváci na Slovensku a v Česku dokážu vytvoriť,“ dodáva Verner.

V originálnom programe, ktorý bude najmä hudobnými motívmi venovaný kariére Jozefa Sabovčíka, budú môcť diváci obdivovať olympijských víťazov - športovú dvojicu Tatianu Totmianinovú a Maxima Marinina či olympijského víťaza v pároch Romana Kostomarova. “Je nám cťou, že po dvoch úspešných šou Kings on Ice s Jevgenijom Pľuščenkom a Stars on Ice s Alexejom Jagudinom sme vytvorili jedinečnú šou s Jozefom Sabovčíkom a ďalšími hviezdami svetového krasokorčuľovania. Fire on Ice prinesie na Slovensko a do Česka v rámci šou po prvýkrát majstra sveta Javiera Fernandeza, obrovským lákadlom bude celkovo 8 olympijských medailistov a veríme, že tento už teraz fantasticky obsadený program, doplníme jedným či dvoma ďalšími prekvapeniami. Garanciou úspechu je aj umelecký tím na čele s Iliom Averbuchom, ktorý pripravuje tie najväčšie športové šou na svete a túto zostaví exkluzívne pre české a slovenské publikum,” povedala Michaela Grendelová z agentúry SPR media, ktorá je spoločne s agentúrou XL promotion organizátorom akcie. Sabovčík sa nerozlúči iba so slovenským publikom, "zbohom" povie tiež fanúšikom v Českej republike. O deň skôr 6. novembra 2019 sa totiž v rámci šou Fire on Ice predstaví i v Ostrave. Vstupenky za 39 lebo 59 eur sú v predaji od 7. decembra 2018 cez stránku www.xl.sk alebo www.ticketportal.sk.

Sabovčík začal s krasokorčuľovaním v siedmich rokoch. Počas svojej amatérskej kariéry sa stal šesťnásobným majstrom Československa, dvojnásobným majstrom Európy a získal bronz na olympiáde v Sarajeve 1984. Stal sa prvým krasokorčuliarom v histórii, ktorý skočil štvoritý skok na medzinárodnej súťaži. Športovú kariéru ukončil v roku 2013. Momentálne žije v Severnej Amerike a trénuje malých krasokorčuliarov (vrátane detí úspešného československého krasokorčuliara Karla Kovářa), aj dospelých amatérov.