Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zimné športy

Medzinárodná lyžiarska federácia žiada o vyšší trest pre Johaugovú

Nórka Therese Johaugová. Foto: TASR/AP

Trojčlenná disciplinárna komisia Nórskeho olympijského výboru (NIF) vo februári potrestala 28-ročnú reprezentantku na trinásť mesiacov so spätnou platnosťou od 18. októbra 2016.

Oslo 7. marca (TASR) - Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) sa na Športovom arbitrážnom súde (CAS) odvolala proti dištancu na trinásť mesiacov, ktorý za porušenie antidopingových pravidiel dostala nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová. Podľa organizácie je trest príliš zhovievavý.

"Udelená suspendácia sa nachádza na dolnej hranici prípustných možností," znelo stanovisko FIS. Podľa Johaugovej právneho zástupcu Christiana B Hjorta je odvolanie nepochopiteľné a zarmucujúce, pretože trest bol prísnejší v porovnaní s predchádzajúcimi prípadmi, ktoré riešil CAS. Trojčlenná disciplinárna komisia Nórskeho olympijského výboru (NIF) vo februári potrestala 28-ročnú reprezentantku na trinásť mesiacov so spätnou platnosťou od 18. októbra 2016. Ak výška zostane v platnosti, Johaugová bude môcť súťažiť na budúcoročných zimných olympijských hrách v Pjongčangu.

Johaugová od začiatku tvrdila, že látku si nezobrala vedome. Mala byť v kréme, ktorý jej poskytol tímový lekár Fredrik Bendiksen na sústredení vo vysokej nadmorskej polohe v Taliansku. Najskôr vyskúšala iný krém, ten však nemal hojivý účinok na bolestivo spálené pery. Zakázanú látku jej našli v moči 16. septembra. Nórska antidopingová agentúra, ktorá ju o pozitívnom náleze informovala 4. októbra, najprv požadovala dištanc na pätnásť mesiacov. Johaugová predtým podstúpila 88 antidopingových kontrol. Bendiksen rezignoval na svoju funkciu.

Sedemnásobná majsterka sveta získala na ZOH 2010 vo Vancouveri zlato v štafete na 4x5 kilometrov. O štyri roky neskôr v Soči pridala do zbierky striebro a bronz, dvakrát sa radovala z veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.