Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Slovenky majú ťah na glóbus, Shiffrinová sa do súťažnej zimy nevráti

Na archívnej snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová Foto: TASR/AP

Slalom vo Svetovom pohári stratil v tejto zime svoju najväčšiu hviezdu a suverénnu víťazku prvých dvoch pretekov.

Denver 16. decembra (TASR) - Mikaela Shiffrinová sa podľa vlastných slov neplánuje vrátiť do súťažného kolotoča v tejto sezóne. Znamená to, že slalom vo Svetovom pohári stratil v tejto zime svoju najväčšiu hviezdu a suverénnu víťazku prvých dvoch pretekov. Zvýraznili sa tak šance slovenských lyžiarok Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej na zisk malého glóbusu.

Americká lyžiarka spadla počas raňajšieho rozjazdenia pred sobotňajším obrovským slalomom SP vo švédskom Aare a museli ju transportovať do nemocnice. Diagnóza znela poškodený vnútorný postranný väz a pomliaždená kosť a aj keď si zranenie nevyžaduje operáciu, Shiffrinová nechce nič uponáhľať v sezóne, ktorá je bez vrcholného podujatia, ale v ktorej mala ambície bojovať o veľký glóbus celkovej víťazky SP so svojou slávnou krajankou Lindsey Vonnovou.

"Možno sa po Novom roku postavím na lyže a budem trénovať. Ale že by som v tejto sezóne ešte súťažila, to sa mi zdá byť nepravdepodobné. Nechcem súťažiť len z princípu. Keď idem na štart, tak len so zámerom vyhrať. Nemá význam sa na štart hrabať v stave, keď nie som stopercentne doliečená," cituje DPA Shiffrinovej vyjadrenia pre Denver Post.

Američanka je úradujúca svetová i olympijská šampiónka v slalome a v hustých bránkach vybojovala aj tri malé glóbusy v SP v rade. Na ten štvrtý bola najmä po dvoch triumfálnych súťažiach v Aspene tiež obrovskou favoritkou, ale po víkendovom zranení na slalom v Aare nenastúpila a odletela domov. Preteky vo Švédsku senzačne ovládla Petra Vlhová a po troch slalomoch sa prepracovala na priebežné tretie miesto so ziskom 160 bodov. Medzi ňou a vedúcou Švédkou Fridou Hansdotterovou (220 b.) je iba Shiffrinová (200). Štvrtá Češka Šárka Záhrobská má 146 a piata Veronika Velez-Zuzulová 120 bodov. Po odstúpení Shiffrinovej sa na základe športovo-technickej formy v úvodných troch z desiatich slalomov zdá, že o koncoročný titul sa v tejto disciplíne popasujú Švédka, Češka a dve Slovenky.